VLADA FBIH Još sedam dana produžena zabranja kretanja od 21 do 5 sati

Policija Mostar
Ilustracija/Hercegovina.info

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji covid-19 u Federaciji BiH na dan 12.4.2021. godine, s predloženim naredbama i preporukama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva (KS FMZ).

I sljedećih sedam dana, počevši od 15.4.2021. godine, na snazi ostaje ograničavanje kretanja građana na cijelom teritoriju Federacije BiH u vremenu od 21 sat uvečer do 5 sati ujutru narednog dana. Na snazi ostaje i naredba vladama županija, odnosno županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini uz redovno obavještavanje KS FMZ.

Ovaj stožer je zadužen da, prije isteka sedmodnevnog ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te prema Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

KS FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti prema kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva, županijskim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja županija putem, kliničkim centrima u FBiH, općim, županijskim i specijalnim bolnicama putem kriznih stožera županijskih ministarstava zdravstva, Federalnoj i županijskim upravama za inspekcijske poslove i županijskim upravama policije.

Vlada FBiH će, u skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Parlament FBiH izvijestiti o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U samoj informaciji je, uz ostalo, konstatirano da je, iako se primijeti blagi pad broja novozaraženih, epidemiološka situacija u FBiH veoma ozbiljna i pogoršava se iz dana u dan, uz tendenciju daljnjeg pogoršanja, te zahtijeva adekvatno djelovanje. Naročito je zabrinjavajuća je u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Bosansko-podrinjskoj županiji.

Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u europskoj regiji. One trebaju biti produžene, jer garantiraju održavanje gospodarskih aktivnosti, dok bi popuštanje mjera u ovom trenutku prestavljalo visoki  rizik za ponovnu povećanu transmisiju virusa, a samim tim i uvođenje restriktivnijih mjera, što bi dodatno otežalo funcioniranje normalnog života i gospodarstva. Danas usvojene naredbe i preporuke KS FMZ-a bit će objavljene na web stranici Vlade FBiH, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.