VLADA FBIH I VIJEĆE MINISTARA Stiže još novca za autocestu oko Počitelja

Autocesta Počitelj
J.P. Autoceste FBiH

Federalna vlada je donijela Odluku da Federacija BiH prihvata grant do 6.219.140 eura za financiranje Projekta Koridor Vc za poddionicu Buna - Počitelj, po Ugovoru o grantu zaključenom u Sarajevu 10. ožujka 2021. godine između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicijski grant iz programa Europski zajednički fond za zapadni Balkan. 

Sredstva granta su namijenjena za izgradnju 7,2 km duge dionice autoceste po međunarodnim standardima. Vlada je potvrdila da je dokumentacija prihvatljiva za FBiH, a posebno Ugovor o grantu.

Za realizaciju današnje odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo financija i J.P. Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, navedeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o grantu za tehničku pomoć između Bosne i Hercegovine, J.P. Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar i Europske investicijske banke (EIB) u vezi sa konsultantskim uslugama za nadzor nad radovima na izgradnji Koridora 5c u BiH (poddionica Počitelj - Zvirovići) VB19-BiH-TRA-01.

Riječ je VBIF grantu (Investicijski fond za Zapadni Balkan) - doprinosu Europske unije vrijednom dva milijuna eura, koji će biti implementiran putem EIB-a, a namijenjen je financiranju izvođačkog projekta za poddionicu Počitelj – Zvirovići, ukupne dužine 11,1 km na Koridoru 5c. Izvođački projekat je smjernica za novu aplikaciju za tehničku pomoć za nadzor nad radovima u iznosu od pet milijuna evra.

Izgradnjom ove poddionice, uz podizanje sigurnosti i kapaciteta ceste, skratit će se cestovna udaljenost za oko pet kilometara duž Koridora sjever – jug između Počitelja i južne granice sa Hrvatskom pa se uz uštede vremena putovanja za oko 40%, između ostalog, očekuje i smanjenje prometnih nesreća i zagađenosti zraka.

Ukupna vrijednost Projekta je 124.159.006 eura, od čega je zajam EIB-a 100 milijuna eura, grant VBIF-a 5 milijuna eura, vlastiti doprinos 17,159 milijuna eura i grant  VBIF-a od dva milijuna eura – doprinos Europske unije. Prijedlog sporazuma sa Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vijeća ministara BiH.