VIJEĆE EUROPE Previše vremena je prošlo od Daytonskog sporazuma ....

Vijeće Europe zastave
Ilustracija

Previše vremena je prošlo od Daytonskog sporazuma i obećanja vođa Europske unije u Solunu da će otvoriti vrata zapadnom Balkanu i sad je 'čas da to EU ubrza jer je došlo do gubljenja nade i razočaranja u regiji', poručila je u Budimpešti Parlamentarna skupština (PS) Vijeća Europe (VE).

U rezoluciji, koju je obrazložio grčki zastupnik Jorgos Papandreu, a koju je usvojio Odbor za politička pitanja i demokraciju tog tijela VE, traži se 'da EU ubrza postupak integracije zapadnog Balkana tako što će nastaviti pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, početi pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dati status kandidata Bosni i Hercegovini, uvesti bezvizni režim za žitelje Kosova'.

Proteklo dugo vrijeme od neispunjenih obećanja EU je, navodi se u dokumentu, 'izazvalo razočarenje, gubitak nade, raspirilo etnocentrističke težnje i nacionalističke čežnje, što je potrlo uverljivost, povjerenje u EU kod javnosti u regiji i otvorilo put uplivu drugih geopolitičkih činitelja', piše Euractiv.

Na zasjedanju se zastupnicima tog Odbora PS VE obratio i europski komesar za proširenje Olivér Várhelyi, ali je otvorena i neposredna rasprava održana iza zatvorenih vrata, tako da o sadržini ništa nije dato u javnost, prenijeli su agenciji Beta u Briselu dužnosnici bliski Várhelyiu.

Odbor Parlamentarne skupštine VE u rezoluciji stavlja do znanja da su 'podrška demokratskim reformama, pomirenje i dobrosusjedski odnosi na zapadnom Balkanu od bitnog značaja za mir, sigurnost i demokratsku stabilnost u cijeloj Europi'.

I stoga, kako se podvlači, pojačana podrška mora biti data uvreženju demokratskih ustanova, jačanju vladavine prava, suzbijanju korupcije, razvijanju snažnije demokratske kulture uz učešće svih činitelja, javne uprave, u suglasnosti s europskim normama.

Također je ukazano na važnost poticanja djelatnog učešća žena u političkom životu i donošenju političkih odluka, zaštite nacionalnih manjina i sprječavanja radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

U rezoluciji se traži da tijela VE doprinesu takvom reformskom procesu i naglašava da se ponude opipljivi metodi za podršku 'jasnoj europskoj perspektivi zapadnog Balkana', prenosi Euractiv.