VELEPOSLANSTVO SAD-a "Djelovanje Milorada Dodika imat će posljedice, ne samo za njega"

Milorad Dodik i Michael Murpy
Hercegovina.info

Američka veleposlanstvo u BiH reagiralo je danas povodom izjava Milorada Dodika. Oni su po tko zna koji put ponovili kako su prijetnje predsjednika Republike Srpske opasne, te kako će imati posljedice.

"Dodikova separatistička retorika i postupci dovode u opasnost europsku perspektivu BiH, njenu demokraciju i ekonomiju. Ustav BiH je kristalno jasan - entitet nema ustavna ovlaštenja ocijepiti se od BiH. Sjedinjene Američke Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru", naveli su.

Na odgovornost će kažu pozvati sve one koji pokušavaju potkopati BiH

"Stavovi Sjedinjenih Američkih Država o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su poznati, ali šovinistički stavovi i izjave gospodina Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju. BiH je multietnička zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi - i ostali. Svi su Europljani. Svi su Bosanci i Hercegovci. Svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Američke Države su pro-BiH jer podržavaju narod Bosne i Hercegovine - sve njih", zaključili su iz Veleposlanstva SAD u BiH.

Nakon svega se oglasio i Dodik. On je optužio veleposlanika Michaela Murphya da upravo on ruši BiH i da je njegova retorika opasna.

"Gospodine Murphy, onaj tko vam je pisao izjavu, očigledno je opisao vas, a vi ste u taj opis ubacili moje ime. Vaši postupci i retorika su opasni po BiH. Vi urušavate suverenitet BiH jer joj namećete tutora i pretvarate je u protektorat. Vi rušite Ustav BiH podržavajući suspendiranje parlamenta kao vrhovne i jedine zakonodavne vlasti. Vi BiH činite sve ono loše za što optužujete druge", zaključio je Dodik.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.