Veleposlanica Švicarske kaže kako treba veće uključivanje županijskih institucija oko problema Uboraka

Grad Mostar, demant, uborak, uborak, veleposlanica, razgovor, rješenje, Mostar, Smeće, uborak, uborak, Smeće, Tuzla, deponija, novorođenče, zaštita prirode, voda, građani, vlast u BiH, Ramići, deponija, Smeće, Banja luka, DEP-OT, uborak, jer nas se tiče, tužba, Mario Kordić, Salem Marić
Ilustracija

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sastala se danas u sjedištu tog ministarstva u Sarajevu sa veleposlanicom Švicarske Andre Rauber Saxer.

Veleposlanica je izvijestila federalnu ministricu o podršci zemalja francuskog govornog područja - Međunarodne organizacije Frankofonija, koja predstavlja skup država i regija koje koriste francuski kao nacionalni jezik, službeni i jezik međunarodne komunikacije, a koji će 23. ožujka obilježiti Međunarodni dan Frankofonije i dati podršku u rješavanju problema okoliša u BiH, s posebnim osvrtom na problem deponije u Mostaru.

Razgovarano je i o aktualnim problemima u vezi s edita . Ministrica Đapo je izvijestila veleposlanicu o aktivnostima koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma poduzimalo na rješavanju ovog problema, te istakla da je potrebno veće uključivanje županijskih institucija, kako bi svi, iz okvira svojih nadležnosti, zajedno djelovali s ciljem pronalaska rješenja, posebno u tijeku definiranja nove lokacije za deponiranje otpada.

Rauber je sugerirala da se i Federalno ministarstvo zdravstva što više angažira po ovom pitanju. Švicarska veleposlanicaje prezentirala novi projekt koji će biti podržan u slijedećem razdoblju "The bright future of the Water Supply and Sanitation (WSS) Sector in Bosnia and Herzegovina", koji će uključiti sve nivoe vlasti.

Cilj ovog projekta je poboljšanje i provođenje institucionalnog i regulatornog okvira za vodne usluge, jačanje kapaciteta i uspostava financijskih mehanizama usklađenih s regulatornim okvirom, te uspostavljanje održivog sustava snabdjevanja vodom i vodnih usluga.

Ministrica Đapo je prezentirala probleme Federalnog ministarstva okoliša i turizma zbog neusvajanja seta zakona koji su duže u parlamentarnoj proceduri.

Posebno se osvrnula i na problem neusvajanja Zakona o zaštiti okoliša. Također, spomenuto je da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma pripremilo novi Zakon o zaštiti zraka, koji je kao nacrt usvojen na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a koji uključuje ulogu institucija na polju klimatskih promjena.

Ministrica Đapo je zahvalila veleposlanici na pomoći i podršci koju veleposlanstvo Švicarske kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.