V.D. ILI ... Vladajući optimisti po pitanju izbora komesara u HNŽ, drugi baš i ne vjeruju u to

Policija MUP HNŽ
Hercegovina.info

Natječaj za imenovanje Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), raspisan je prije godinu dana. Do sada je Komisija za izbor i imenovanje obavila intervju sa 32 kandidata, no Nezavisni odbor, ipak, nije imenovan. S druge strane iz redova HDZ-a BHRT saznaje da bi policijski komesar trebao biti izabran prije Općih izbora, ali nije pojašnjeno i na koji način.

Nepostojanje policijskog ravnatelja od 2014. godine koči sve procese u MUP-u HNŽ. Odlazak u mirovinu, uposlenje novih djelatnika, napredovanje u službi. Isključivo je to pitanje između HDZ-a BiH i SDA koji do sada nisu našli politički kompromis. Iz HDZ-a pak poručuju kako bi do dogovora uskoro moglo doći.

Stjepan Bošković, predsjednik ŽO HDZ BiH kaže: "Mogu reći da se razgovori vode i da smo blizu rješenja. I ja se nadam da u skoro vrijeme imamo rješenje za ravnatelja".

Iz SDA nitko nije želio komentirati ovo pitanje. Neslužbeno BHRT doznaje kako vladajuće strukture imaju namjeru izmijeniti Zakon o policijskoj službi kako bi se imenovao vršitelj dužnosti policijskog ravnatelja. Iz oporbe smatraju da je ovo još jedan predizborni trik vladajućih stranaka.

"Tome procesu se pristupilo krajnje površno, krajnje aljkavo. To je tipično ona SDA-HDZ-ovska priča 'idemo se dogovarati, ali nećemo učiniti ništa da do dogovora dođe'". "Do izbora ravnatelja policije, komesara u ovom mandatu neće doći", ističe Slaven Raguž (Skupština HNŽ, HRS).

Iz Sindikata policije HNŽ poručuju kako bi imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja policije bila loša odluka jer vršitelj dužnosti, kao takav, nema pune ovlasti poput ravnatelja.

Fadil Čustović, zamjenik predsjednika Sindikata policije HNK

"Po policijske službenike bilo bi najbolje ukoliko bi se imenovao komesar policije u svom punom kapacitetu. Dakle, da se provede kompletna procedura i da se imenuje komesar po svim zakonskim procedurama", rekao je zamjenik predsjednika Sindikata policije HNŽ Fadil Čustović.

Kako BHRT doznaje, zakazan je finalni razgovor o prijedlogu kandidata policijskog ravnatelja, a o njemu bi se trebala očitovati i Vlada sljedećega tjedna. Do rješenja ovog pitanja MUP-u HNŽ će nedostajati 240 policijskih djelatnika.