Uznemirujući članak New York Timesa: 'Balkan će biti teritorij za ratne igre SAD-a i Rusije'

New York Times, Balkan, rat, SAD, Rusija
Ugledni američki dnevnik New York Times objavio je u svom današnjem izdanju opširan tekst u kojem piše o sve hladnijim odnosima između dvije najveće svjetske sile - SAD-a i Rusije, a važnu ulogu u cijeloj priči igraju i države s područja Balkana.

Naime, prema tvrdnjama koje iznose u New York Timesu, Balkan će poslužiti kao probni teren u ratnim igrama između Trumpa i Putina.

Podsjećaju kako je Bosna i Hercegovina bila kolijevka I. Svjetskog rata te ključna točka Balkana koja je uvijek snosila žrtvu u sukobima velikih svjetskih sila, uključujući i davno izumrla carstva i imperije.

Steven Erlanger, šef dopisništva tog dnevnika u Bruxellesu, piše kako na Balkanu, nadmetanje Zapada s Rusijom ima potencijal da uvede novu nestabilnost u regiji koji se i dalje oporavlja od ratova.

U svom osvrtu na cjelokupnu situaciju što se tiče Rusije i SAD-a i s balkanskim područjem u prvom planu, NYT ističe kako je situacija na Balkanu uvelike slična onoj u Ukrajini. Rusija je ondje, podsjećaju, prvotno prihvatila da se Kijev približi EU, no ne i NATO-u, a zatim je promijenila stav. Rusija širi svoj utjecaj i uvećava etničke tenzije u zemljama koje se nadaju ulasku u Europsku uniju, zbog čega je Bruxelles intenzivirao svoje planove za proširenje, navodi list.

Mark Galeotti, viši istraživač u Institutu za međunarodnu suradnju u Pragu ističe da Rusija doživljava Balkan kao bojište u svom "političkom ratu" nastojeći stvoriti nove smetnje u potencijalnim pregovorima s Europskom unijom. "Politika EU je generalno bila da se podrži šta god drži Zapadni Balkan mirnim. To je veoma opasno i stvara savršeno okruženje u kojem Moskva igra svoje igre", rekao je on, piše New York Times.

vijesti.hr