Tužiteljstvo potvrdilo da je Živko Budimir uhićen

Pored Budimira, pripadnici SIPA-e su uhitili su Petra Barišića, savjetnika predsjednika FBiH za pitanja branitelja i umirovljenog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hidajeta Halilovića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, Sauda Kulosmana, predsjednika Jedinstvene organizacija boraca (JOB), dok je Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH još u bijegu.

Ukupno je uhićeno 19 osoba. Pored, Budimira, Halilovića, Barišića, Kulosmana, uhićene su osobe inicijala A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M., Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž, a svi se terete da su počinili kaznena djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Nakon lišenja slobode, osumnjičene osobe će po završetku pretresa biti sprovedene u prostorije SIPA, gdje će ih ispitati Zajednički istražnog tima Tužiteljstva BiH, Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

>>Jerko Ivanković Lijanović: Molim javnost da ne donosi pogrešne zaključke

Pripadnici SIPA-e iznijelu su određeni materijal iz ureda predsjednika FBiH u Sarajevu, javio je dopisnik Srne. Budimir se navodno sumnjiči za korupcijska djela i primanje mita za pomilovanja.

Glasnogovornica demantirala uhićenje

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pozvao se na imunitet tako da neće biti uhićen, ali mu je ograničeno kretanje, saznaje Srna.

Laura Bošnjak, savjetnica za medije i protokol u Uredu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, demantirala je vijesti o današnjem uhićenju predsjednika Federacije BiH Živka Budimira u Mostaru.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pristupili su realizaciji tri operativne akcije na širem području Bosne i Hercegovine. Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva „Memory“, „Patriot“ i „Pravda“.

Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a SŽ, MUP-a HNŽ i MUP-a SBŽ. Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetaka osoba koje se dovode u vezu s izvršenjem kaznenih djela iz oblasti korupcije - podmićivanje i kaznenih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH) te neovlaštenog prometa opojnim drogama i organiziranim kriminalom (KZ BIH). Pretresi su u tijeku na većem broju lokacija na širem području BiH.