U Washingtonu susret Topić - Brush

Od predviđenih dvadesetak minuta, razgovor je trajao duže od sat vremena, saopćeno je iz HKD Napredak.

Jennifer Brush je radila u američkom veleposlanstvu u Sarajevu, ali koliko god bila upoznata o događanjima u našoj zemlji, bila je iznenađena pokazateljima mnogobrojnih problema s kojima se trenutačno suočavamo.

Međutim, istaknute su i brojne pozitivne činjenice posebno one koje svjedoče o ostvarenoj štednji u iznosu 6,8 mld KM, te lani ostvarenom prometu preko kartica u iznosu 5,4 mld KM.

Također, Brush je upoznata o nedovoljnoj zastupljenosti Hrvata u vlasti te se razgovor vodio i o mogućem rješenju hrvatskog pitanja u našoj zemlji, ali i problema vezanih za cjelokupnu BiH.

Prof. dr. Franjo Topić je iznio stav kako nije dovoljno reformirati samo Federaciju nego čitavu BiH jer je očigledno da je trenutačno uređenje naše zemlje nefunkcionalno, nepravedno i skupo.

FBiH bi trebala promijeniti izborni zakon, riješiti pitanje entitetskog glasovanja, a kao jedna od mogućnosti ističe se i stvaranje distrikta u Posavini ili dva kantona u RS-u, jedan hrvatski, jedan bošnjački, čime bi se poboljšao neophodan povratak nesrba u Republiku Srpsku. Najbolji primjer povratka prognanih jeste Odžak koji da nije u Posavskoj županiji toliki broj Hrvata i Bošnjaka se sigurno ne bi ni vratio. RS je obećala pružiti podršku povratku Hrvata, ali koliko je to doista realizirano u mjestima kao što su Derventa i Bosanski Brod najbolje pokazuje stvarno (ne)raspoloženje vlasti prema Hrvatima u RS-u o čemu je upoznat i predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, koji je obećao svoju podršku.

Na kraju ovog razgovora, prof. dr. Franjo Topić je iznio i podatke koji govore o radu Hrvatskog kulturnog društva Napredak te je Brush pohvalila ne samo zavidne rezultate rada nego i Napretkovo promoviranje suživota na ovim prostorima.

Prof. Topić je također istaknuo i koordinaciju koja postoji između nacionalnih kulturnih društava koja su proljetos organizirala dvije zajedničke manifestacije što je tek jedan od primjera međunacionalne suradnje koja se nastoji očuvati.

Brush je rekla kako iz BiH uglavnom dolaze s kuknjavom i jadikovanjem nad trenutačnom situacijom, a prof. Topić je donio daleko ljepših vijesti koje zapravo pokazuju kako političari u borbi za vlast i njeno očuvanje samo traže opravdanja za vlastiti neuspjeh.

Fena