U Karađorđevu o Sandžaku: S dezintegracijama je gotovo

... a srpski predsjednik Boris Tadić podsjetio na činjenicu da predstavnici svih registriranih bošnjačkih stranaka prvi put u novijoj historiji Srbije imaju svoje predstavnike u Vladi Srbije.

Tadić je rekao da se na današnjem trilateralnom sastanku u Karađorđevu "razgovaralo i o Sandžaku ili Raškoj oblasti, kako se taj kraj još može nazvati, zbog različitih identiteta koji tamo postoje".

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović u Karađorđevu su također novinarima prenijeli da je na odvojenom sastanku Predsjedništva BiH s Tadićem bilo riječi, kako je to Komšić formulirao, o "nezgodnim" pitanjima, uključujući - Sandžak.

Na direktno pitanje novinara o zahtjevu za autonomiju Sandžaka, koji zastupa Muamer Zukorlić, Izetbegović je rekao da je s dezintegracijama na Balkanu završeno, a da preostaju samo integracije.

"Dezintegracije na Balkanu su završena priča, ostale su samo integracije", rekao je Izetbegović i dodao da u okviru tih integracija jedna evropska regija može biti Sandžak s mogućnošću saradnje sa svim drugim regijama u Srbiji i van Srbije.

"To je pravi izlaz za Sandžak", odgovorio je Izetbegović.

On je također rekao da apelira na predstavnike dviju islamskih zajednica u Sandžaku da kad dolaze kod njega dolaze zajedno i sa zajedničkim stavom, prenijele su agencije.

Predsjednik Srbije je ukazao šta se u Srbiji čini kad je riječ o Sandžaku:

"Dao sam doprinos da se situacija u Srbiji, pa i u Sandžaku, stabilizira. Prvi put u novijoj historiji Srbije predstavnici svih bošnjačkih stranaka imaju svoje predstavnike u Vladi Srbije. Također, dali smo veliki doprinos u interreligijskom dijalogu", rekao je Tadić na konferenciji za novinare s predsjednikom Turske Abdullahom Gullom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Predsjednik Srbije je, međutim, ukazao da nije dovoljna zastupljenost Bošnjaka u drugim institucijama i naglasio da se zalaže za njihovu proporcionlnu zastupljenost.

"Danas Srbija više nego ikad ulaže u infrastrukturu u Sandžaku. Postoje i novi planovi s Turskom, a sve sa ciljem da se otvore nova radna mjesta", poručio je Tadić.

On je podsjetio i na posljedice svjetske ekonomske krize koja je pogodila sve zemlje, dodavši da je solidarnost koja je danas na sastanku dogovorena biti princip kojeg će se pridržavati i u budućnosti.

(Fena)