Tužiteljstvo traži pritvor i tjeralicu za odbjeglim Knezovićem

...Knezoviću treba produljiti pritvor te za njim izdati tjeralicu dok se obrana žestoko protivi ovom prijedlogu.

Sud bi svoju odluku o ovom slučaju trebao donijeti vrlo brzo, a na osnovi nje će ovisiti i daljnji tijek slučaja.

- Naravno da je obrana bila protiv produljenja pritvora i izdavanja tjeralice, za što sam iznio čitav niz argumenata, a za daljnje korake morat ćemo pričekati odluku suda, kazao nam je Borislav Čuljak, odvjetnik Olivera Knezovića. 

Pritvor i tjeralica

Iako je sud ostavio dovoljno vremena da se na jučerašnjem ročištu pojavi i sam Knezović, očekivano, do toga nije došlo. Naime, odmah nakon bijega iz pritvora, on se nalazi u Hrvatskoj. Podsjetimo, Knezović je optužen zbog ubojstva i pokušaja ubojstva šest osoba te izazivanja opće opasnosti u neredima u Širokom Brijegu 2009. godine kada je ubijen Vedran Puljić, a ranjeno više osoba i načinjena velika materijalna šteta.

Čuljak je također kazao kako je Tužiteljstvo iznijelo svoje argumente zbog kojih smatraju kako je nužno produljiti pritvor i izdati tjeralicu.

- S obzirom da se radilo o ročištu o produljenju pritvora i izdavanju tjeralice nakon potvrđivanja optužnice, u sudnici se samo o tome i raspravljalo. Trenutačno je sve na sudu i do donošenja odluke ne mogu spekulirati u kojem će smjeru ići cijeli slučaj, istaknuo je Čuljak.

Na upit Dnevnog lista je li odbjegli Knezović još uvijek pri stavu kako želi da mu se sudi u Hrvatskoj, jer bi tamo imao pošteno suđenje, Čuljak je kazao kako za sada ne može niti potvrditi niti demantirati te navode, a o njima će se jasno izjasniti kada za to dođe vrijeme. Nadležna sutkinja u ovom slučaju, Gordana Pažin, nije željela davati bilo kakve informacije o ročištu. “Zakopčana do vrata” ostala je i tužiteljica Vesna Ćavar, kratko nam kazavši da se za sve informacije obratimo sudu.

Daljnji tijek slučaja


Naime, nakon što je Tužiteljstvo podignulo optužnicu, za Knezovića je zatražilo produljenje pritvora i izdavanje tjeralice. Kako nam je ranije objasnila predsjednica Županijskog suda Široki Brijeg Dragica Šimić, da bi sud mogao donijeti odluku o ovom prijedlogu, o njemu se moraju izjasniti i Knezović i njegov branitelj. Isto tako, vrlo je važna za cijeli slučaj bila i činjenica hoće li se ili ne Knezović pojaviti u sudnici, kako bi se čula i njegova strana priče. Nadalje, tek nakon što se sud eventualno izjasni o produljenju pritvora i izdavanju tjeralice, tek tada će se razmatrati hoće li se predmet ustupiti Hrvatskoj. Prema tome, iako je jučer počeo cijeli slučaj, dvije godine nakon nemilih događaja, sve bi se moglo dodatno oduljiti, a još uvijek je uvelike neizvjesno kakve će odluke suda uopće biti. 

Tijekom jučerašnjeg dana iz Dnevnog lista su pokušali kontaktirati i Milenka Umičevića, Knezovićevog odvjetnika iz Hrvatske, kako bi nam pobliže objasnio trenutačno stajalište samog Knezovića o cijelom slučaju, ali nije se javljao na mobitel.

Piše: Dragan Bradvica / dnevni-list.ba