Tko je Slavo (Lagumdžije) Kukić?

Jedni ga nazivaju "hrvatskim izdajnikom" i "Zlatkovim Hrvatom", drugi običnim buntovnikom, treći vizionarom i izuzetnim intelektualcem...

Predsjedništvo BiH je  odlučilo da većinom glasova povjerenje da upravo Kukiću, u izboru između Borjane Krišto (HDZ BiH) i Mladena Ivankovića Lijanovića (Radom za Boljitak).

Slavo Kukić je izabran kao nestranački kandidat kojeg javnost i mediji otvoreno povezuju sa SDP-om.

BIOGRAFIJA SLAVE KUKIĆA

Slavko Kukić je rođen je 1954, godine u Vinjanima kod Posušja u Hercegovini.

Doktor je socioloških nauka i redovITI profesor Sveučilista u Mostaru gdje je imao zavidno radno vrijeme, a studentima je bio dostupan čak dva dana u  tjednu po jedan sat i to: ponedeljkom i srijedom od 12:00 - 13:00 sati.

Honorarni je suradnik Sveučilišta u Splitu, a u Sarajevu često boravi jer je i honorarni predavač na Fakultetu političkih nauka na postdiplomskom studiju Diplomacija u savremenom svijetu. Do sada je, sam ili kao koautor, objavio desetke knjiga, priručnika, studija i istraživanja.

"Izvući ćemo BiH iz balkanske močvare kojom je plovila posljednjih 20 godina", rekao je Kukić optimistično nakon što je njegova kandidatura, prošli tjedan krenula ka Predsjedništvu BiH.

KUKUĆ NA ČELU UPRAVNOG ODBORA RTV FBIH

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija podržao je Kukićevu kandidaturu rekavši da podržavaja "čovjeka koji je radio veliki broj projekata iz oblasti civilnog društva, neovisnih medija i riječ je o vrlo uglednom javnom i kulturnom radniku".

Kukić je u medijima prozivan kao osoba koja je utjecala na loše stanje na Federalnoj TV dok je sedam godina obavljao funkciju predsjednika Upravnog odbora te kuće.

"Kukić će uskoro, nakon skoro sedam godina, otići sa čela Uprave RTVFBiH bez polaganja računa, mada je i po "komandnoj odgovornosti" najodgovorniji za stanje u FTV-u. Jedan od najčešće u medijima eksponiranih analitičara političkih i društvenih zbivanja u BiH, najmanje se, međutim, bavio problemima "u svojoj kući", navodi Slobodna Bosna.

KUKIĆ KAO ČLAN UPRAVNOG ODBORA HT MOSTAR

Prije nego što ga je OHR imenovao za predsjednika UO RTVFBiH 2001. godine, mostarski sveučilišni profesor Slavo Kukić bio je član Upravnog odbora Hrvatske televizije (HT), ugašene istovremeno s početkom emitiranja programa federalnog javnog emitera 2001. godine.

Dolaskom na mjesto predsjednika Upravnog odbora Federalne radio-televizije, Kukić se nakon plaće u HT-u od 4.000 KM morao zadovoljiti sa "samo" 2.000 KM.

Prema potvrđenim podacima, za svaki dan boravka u Sarajevu Kukiću je isplaćena dnevnica od 40 KM, a uz to i 30 posto od cijene litra benzina za svaki pređeni kilometar tijekom putovanja na relaciji Posušje-Sarajevo privatnim automobilom.

Tako je Federalnu televiziju svaka Kukićeva posjeta Sarajevu koštala 250 KM.

Kukić je svoje sinove poslao na školovanje u Hrvatsku, a prema medijskim navodima, pomogao im je da kupe stanove u zagrebačkom naselju Knežija, koji su koštali oko 360.000 KM.

Takođe, mediji su Kukića povezivali sa višemilionskim zlouporabama u HT Eronetu, poduzeću iz kojeg je njegov sin stipendiran.

I Kukić je sam potvrdio da je njegov sin dobio "samo dvije stipendije HT-a Mostar".

Slobodna Bosna