Tihić pravi 'sačekušu' i Lagumdžiju gura u vatru

Reis Cerić, SDP BIH, SDA BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, SDP BIH, SDA BIH, SDP BIH, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, SDA BIH, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija
Vođa najjače bošnjačke stranke je zanemario kumulativno povećanje proračuna sa 905 na 950 milijuna maraka, plus inozemni dug od 440 milijuna maraka, te se obrušio na internu preraspodjelu ovogodišnjih proračunskih sredstava. Lider SDA je "iskopao" političku zavjeru protiv državnih policijsko-obavještajnih agencija koje su Ustavom i zakonima ove zemlje zadužene za borbu protiv korupcije i kriminala. Po Tihiću, te su agencije svjesno "proračunskim škarama" unakažene, čime je država dovedena u opasnost od anarhije, neposluha i ohrabrivanja korupcionaša i kriminalaca i svih drugih parazita i štetočina u ovoj državi. Kritizeri Tihićevoga oportunizma uzvraćaju optužbama kako se SDA bavi politikantstvom i kako se zapravo "hinjski" dodvorava sindikatima, policijskim i državnim službenicima jer je rejting te stranke srozan do granica kritičnosti.

Podmukli odnosi


Čelnik SDA Sulejman Tihić je "razočaran ponašanjem SDP-a" i prilično se neuobičajeno vulgarno okomio na šefa te stranke Zlatka Lagumdžiju. "Nacrt proračuna je usvojen zahvaljujući jednom Bošnjaku, a to je Zlatko Lagumdžija", cinično je likovao i na zid pribijao svoga partnera Tihić. Je li doista multinacionalni lider Lagumdžija glasovao kao Bošnjak ili ministar koji se odgovorno vodio interesima i Hrvata i Srba kao i Bošnjaka i je li "izdao" svoju bošnjačku naciju dizanjem ruke za stavljanje države u "invalidska kolica"? U ponašanju SDA i Sulejmana Tihića oko državnoga proračuna mnogi su odmah prepoznali stvarne razloge i političke motive približavanja SDA lijevoj opciji. Takvi se prisjećaju Tihićevih neslužbenih upadica neposredno nakon zadnjih općih izbora u BiH kako mu je dozlogrdilo godinama slušati i trpjeti kritike tada oporbenoga SDP-a i kako je zadnje formiranje vlasti izvrsna prigoda dati šansu Zlatku Lagumdžiji i njegovim "crvenim" sveznalicama da se okušaju i nose s najtežim problemima u FBiH i na državnoj razini poput "olovno" teških braniteljskih prava i mukotrpnih natezanja s Miloradom Dodikom. Negirajući stav SDA oko ovogodišnjega proračuna je tipičan uzorak takvoga podmukloga odnosa te stranke prema SDP-u. Naime, jako dobro zna lukavi Sulejman Tihić da će proračun dobiti dovoljan broj ruku u Predsjedništvu BiH i Parlamentu, što on svakako u dubini duše želi i priželjkuje, ali će mučki napraviti "sačekušu" Lagumdžiji i njegovom SDP-u da ga nemilosrdno linčuje za sve moguće političke, socijalne i sve druge posljedice kresanja troškova, smanjenja plaća i redukcije svih drugih privilegija koje mogu izazvati pobunu u državi. Zabrinjavajuće je što se sindrom preglasavanja već na startu kod prvoga "državnoga" pitanja uvukao u Vijeće ministara BiH.

Predizborna godina


Državni proračun determinira sve druge ključne političke procese u državi i tu se nije smjelo kiksati. Pragmatična je međunarodna zajednica pozdravila napore državnih ministara i usvajanje nacrta proračuna u uvjerenju da će procedura, nakon pune tri godine privremenoga financiranja, biti uspješno okončana čime će ona zapravo dobiti Vijeće ministara kao pouzdanoga partnera sa zaleđinom od skoro milijardu maraka. Domaća javnost je opet zbunjena i sa strepnjom očekuje sudbinu teških prijetnji i upozorenja koja su odaslali zakinuti državni zaposlenici, osobito policajci, istražitelji i vojnici. Tihić je oprao ruke i u vatru gurnuo Zlatka Lagumdžiju. Tko više pita za patriotizam, europski put BiH i principijelnu politiku? U izbornoj godini je prevažno tko će koga "zavaliti".  

Piše: I. Marić / Dnevni list