Svjetske sile podsjećaju Dodika da je RS samo entitet u državi BiH

Svjetske sile podsjećaju Dodika da je RS samo entitet u državi BiH
Reuters

Svjetske sile podsjetile su danas srpskog čelnika u BiH Milorada Dodika da je Republika Srpska (RS) samo entitet u državi i pozvale ga da prekine s pritiscima na Ustavni sud zemlje.

Prošli je tjedan došlo do krize državnih vlasti nakon što je Ustavni sud odlučio da se poljoprivredno zemljište koje ima status javnog dobra ne može smatrati vlasništvom entiteta nego države.

Vlasti u RS-u to su ocijenile otimanjem njihova teritorija i počele blokirati odlučivanje u tijelima vlasti na razini države.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) dao je punu potporu djelovanju suda i upozorio srpskog člana kolektivnog predsjedništva Dodika da su blokade i pritisci na Ustavni sud neprihvatljivi.

Odbor čine najutjecajnije zapadne države te Turska i Rusija koja se, kako je to postalo uobičajeno u proteklim godinama, od ove izjave ogradila.

Rusija se ogradila

"Odluke (Ustavnog) suda su konačne i obvezujuće, a nadležna tijela su ih obvezna provoditi. Ustavni sud predstavlja temelj na kojem je izgrađen ustavni okvir BiH i predstavlja osnovni stup vladavine prava i demokracije u BiH", stoji u priopćenju.

"Blokade državnih institucija, kao i ultimatumi upućeni dužnosnicima na državnoj razini, su neprihvatljivi", stoji u izjavi tijela koje koordinira aktivnosti međunarodne zajednice i daje smjernice za rad Uredu visokog predstavnika (OHR).

PIC ističe da međunarodna zajednica nastavlja ustrajati na poštivanju Daytonskog sporazuma i očuvanju teritorijalnog integriteta BiH kao jedinstvene i suverene države koja se sastoji od entiteta.

Jasno su odgovorili i na Dodikove prijetnje da će RS poduzeti korake ka odcjepljenju od BiH ako se ne izmijeni zakon o Ustavnom sudu, odnosno ako iz njega ne odu strani suci.

"Entiteti nemaju pravo na odcjepljenje te pravno postoje samo na temelju Ustava BiH. Sve strane su obvezne u cijelosti se pridržavati mirovnog sporazuma, svih njegovih aneksa te odluka visokog predstavnika", stoji u priopćenju.