Svjedok Leljak sudu predao pravilnik koji teško tereti Josipa Perkovića

Lex Perković, BIH, ubojstvo, anto đapić, Lex Perković, UDBA, popis, UDBA, Josip Perković, Vinko Sindičić, Općinski sud u Rijeci, UDBA, Josip Perković, UDBA, Stjepan Đureković, Zdravko Mustač, ubojstva, politički motivirano ubojstvo, Ilija Zovko, Ivan Grujić, Andrija Hebrang, Haški dokument, dragovoljci Domovinskog rata, žrtve komunističkih zločina, transkripti Haškog suda, UDBA, kodno ime Boem, ubojstva, ubojstva emigranata, slučaj Perković, UDBA, ubojstvo, UDBA, grob, likvidacija, UDBA, Nikica Martinović, Zastara nakon 25 godina, Atentati i otmice, Austriji, Milan Kučan, Josip Perković, UDBA, Andrija Hebrang, skrivena grobišta, Fred Matić, dr. Franjo Tuđman, dragovoljci Domovinskog rata, Auschwitz, holokaust, Zoran Milanović, židovi, komemoracija, sdph, Bleiburg, SFRJ, zatočenici, obeštećenje, nakon počinjenih egzekucija, UDBA, crna lista, OZNA, KNOJ, žrtve komunističkih zločina, komunisti, špijun, domaći izdajnici, katolička crkva, Slovenski publicist, Roman Leljak, oz
Svjedočenjem Romana Leljaka, slovenskog istraživača "udbaških" arhiva iz vremena bivše države, u ponedjeljak se trebalo u Muenchenu nastaviti suđenje udbašima Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, a taj je slovenski istraživač rekao da će predložiti da u Muenchenu svjedoči i nekadašnji slovenski predsjednik Milan Kučan koji je pred raspad Jugoslavije vodio slovenski Savez komunista. No, po najnovijim informacijama, to svjedočenje je odgođeno zbog bolesti jedne sutkinje, a novi termin bit će zakazan naknadno.

Kako su ranije najavili slovenski mediji, u Muenchen je pozvano više svjedoka iz Slovenije, uglavnom dužnosnika bivše republičke službe sigurnosti iz vremena bivše Jugoslavije i s njima povezanih osoba. Leljak je slovenskim medijima rekao da su na davanje iskaza u Muenchenu pozvani Marijan Kranjc, Silvo Gorenc, Branko Bračko i Milan Dorič, Slovenac koji živi u Njemačkoj, navodni agent bivše "Udbe" poznat pod nadimkom "Hanzi".

Gorenc je nekadašnji visoki dužnosnik jugoslavenske sigurnosne službe u 60-im i 70-im godinama, kad su se događala ubojstva emigranata u koja je po nalazima Leljaka bila uključena i slovenska republička "Udba".

Marijan Kranjc je nekadašnji general JNA zadužen za kontraobavještajne poslove koji se 1990. na vlastiti zahtjev umirovio i iz Skopja vratio u Sloveniju, no on je za "Reporter" rekao da nije pozvan kao svjedok u Muenchen i da ga nekadašnja "Udba" nikad nije obavještavala o svojim aktivnostima.

Leljak koji se niz godina bavi otkrićima podataka iz tajnih arhiva inače je član oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše po čijem je stajalištu u Sloveniji potrebno izvršiti lustraciju starih kadrova povezanih s nekadašnjim komunističkim strukturama.

On je prije nekoliko mjeseci, istražujući slučaj nestalog Stjepana Crnogorca, hrvatskog emigranta kojega je po njegovim saznanjima Udba 1972. otela u Austriji i dovela u Sloveniju, gdje mu se gubi trag, Kučana optužio da je bio upoznat s tim slučajem, što je Kučan energično demantirao rekavši da o tome ne zna ništa.

"Za mjesec-dva bit će podignute optužnice za slučaj ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Crnogoraca, a europski uhidbeni nalozi će biti podignuti protiv Silva Gorenca, Borisa Mužiča i Marijana Orožna, jer je upravo slovenska Udba bila ‘zadužena' za ubojstva i operativno djelovanje u Austriji i Njemačkoj", otkriva Leljak.

Leljak je siguran da će biti još postupaka za hrvatske žrtve, a na suđenju Perkoviću i Mustaču svjedočit će o dokumentima koje je pronašao u slovenskom arhivu i po kojima se jasno vidi kakva je bila "struktura zločina" i kako i tko je donosio odluke o likvidacijama emigranata, tko je organizirao i pod kojim uvjetima samu likvidaciju, kao i iz kojih struktura su, u određenim slučajevima, dolazili počinitelji likvidacija.

Leljak, između ostalog, posjeduje dokument jugoslavenske tajne službe koji tereti Josipa Perkovića u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića." Riječ je o pravilniku koji je napravljen u samo 17 primjeraka, jedan je završio u slovenskom arhivu i ja ga imam", rekao je Leljak i dodao da je taj dokument preveden na njemački jezik i dostavljen njemačkim pravosudnim organima.

Janšina stranka traži nezastarijevanje Udbinih zločina
Vodeća oporbena Slovenska demokratska stranka smatra da bi ubojstva političkih emigranata, koja je u vrijeme bivše Jugoslavije provodila Udba, trebalo tretirati kao zločine protiv čovječnosti koje ne zastarijevaju, a ne kao obična ubojstva.

Takvo je stajalište u siječnju ove godine u parlamentu iznijela Eva Irgl, zastupnica stranke oporbenog čelnika Janeza Janše, pozvavši se na europsku konvenciju o nezastarijevanju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, te o tome postavila pitanja ministru pravosuđa Goranu Klemenčiču te ministrici unutarnjih poslova Vesne Gjoerkoes Žnidar.

Riječ je o više slučajeva u kojima su još živući bivši slovenski dužnosnici, koji su radili na istaknutim pozicijama u slovenskoj ili jugoslavenskoj službi državne sigurnosti, osumnjičeni za aktivno sudjelovanje u napadima na političke emigrante u Austriji i Saveznoj Republici Njemačkoj 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, temeljem arhivskih dokumenata koje je istraživao Roman Leljak, istraživač blizak SDS-u.

Leljak je svoje informacije o tim slučajevima posredovao organima u Austriji i Njemačkoj koji su zatražili suradnju sa slovenskim policijskim i pravosudnim organima, ali je u Sloveniji opće stajalište uglavnom da se radi o zločinima koji su pali u zastaru pa se osumnjičene ne može procesuirati.

Ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjoerkoes Žnidar rekla je u ponedjeljak u parlamentu, u vezi s istraživanjem tih slučajeva, kako je Slovenija već razmijenila informacije s Austrijom, Hrvatskom i Njemačkom, no da je u Sloveniji pokretanje sudskih postupaka stvar tužiteljstva koje je nezavisno od izvršne vlasti. Slovenska vlada je do sada, u vezi sa sumnjama vezanim za ubojstva "Udbe", istražila preko deset tisuća dokumenata, ustvrdila je ministrica Gjoerkoes Žnidar.

Ministar pravosuđa Goran Klemenčič rekao je da će informaciju o tim slučajevima zatražiti od državnog tužiteljstva i dati zastupnici odgovor u pismenom obliku, ali je potvrdio da se i prije nego što je postao član vlade zauzimao za primjenu konvencije o nezastarijevanju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i to "bez obzira jesu li ih počinili crveni ili crni". Zastupnica SDS-a Eva Irgl kazala je da je "Udba" sustavno izvršavala ubojstva političkih i ideoloških protivnika te da bi Slovenija morala tužiteljstvo usmjeravati tako da se ta ubojstva tretiraju kao zločin protiv čovječnosti koji ne ulazi u zastaru. Kazala je da je očito kako policija "radi svoj posao", ali ne i tužiteljstvo, makar je po nekim podacima jugoslavenska Udba u inozemstvu ubila najmanje 70 ljudi.

Nekadašnji visoki dužnosnici slovenske "udbe" o kojima je riječ, poput Janeza Zemljariča, Borisa Mužiča i Silva Gorenca, prethodnih su mjeseci javno negirali navode da su izravno sudjelovali u operacijama likvidiranja političkih protivnika tadašnje SFRJ u inozemstvu, a neki od njih su protiv istraživača arhiva Leljaka pokrenuli i sudski proces zbog klevete.

Izvor: direktno.hr