Stranci pozivaju stanovnike BiH na masovni izlazak na izbore

Johann Sattler
Hercegovina.info

Brojni međunarodni predstavnici u BiH pozvali su građane da se što masovnije odazovu i glasuju na sutrašnjim općim izborima.

Rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Macdonald u svojoj poruci pozvala je sve građane da izađu na glasovanje i odaberu kandidate koji će osigurati, kako je navela, zeleniju, bolju i sigurniju budućnost za sve.

"Kao što je generalni tajnik UN Antonio Guterres nedavno izjavio, odluke koje danas donosimo ili koje ne donosimo mogu rezultirati daljim slamanjem održive budućnosti ili probojem u bolju budućnost. Izbor je na nama", navela je Macdonald u svojoj objavi.

Rezidentni koordinator UN u BiH potaknula je sve građane da iskoriste ovu priliku za zagovaranje tema koje ujedinjuju, a ne razdvajaju.

Veleposlanik SAD u BiH Michael Murphy je u poruci biračima istaknuo da je sutra važna prilika da se čuje njihov glas kada je riječ o budućnosti kakvu žele za sebe, svoju djecu i unučad.

"Izborni dan je prilika da svojim liderima kažete šta mislite o njihovim uspjesima i neuspjesima. Ovo je prilika da svoje lidere pozovete na odgovornost", naveo je Murphy i dodao da birači svojim učešćem, iznošenjem stavova i glasovanjem čine da demokracija funkcionira.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler u pozivu građanima da se odazovu na izbore naveo je da je to jedini način da se promijeni stanje u BiH u kojoj se često može čuti 'ne zanima me politika', navodi se između ostaloga u njegovoj objavi.

On je naveo da su problemi s kojima se suočava BiH toliko brojni da joj je potrebno snažno vodstvo sa jasnim mandatom od građana koje će provesti reforme koje će promovirati njihove interese, uključujući i one na europskom putu.

Poruku građanima u BiH je poslala i veleposlanica Francuske Christine Toudic, a kao odgovor na pitanje zašto treba glasovati u nedjelju, navela je: "Zato što su se generacije borile da dobiju pravo glasa.

Zato što se, kako je podsjetio Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, EU obavezala pomoći BiH na njenom europskom putu, ulažući u budućnost zemlje i podržavajući inicijative čiji je cilj preokrenuti neke od zabrinjavajućih trendova koji tjeraju ljude, posebno mlade, iz ove zemlje.

Širom ove zemlje po prvi put će glasovati nova generacija građana. Novi glasovi i nove ideje mogle bi donijeti novu energiju. Zato što ne smijete dozvoliti da vam diktiraju budućnost, borite se", navela je između ostaloga veleposlanica Francuske u BiH.