STIŽU NOVCI Europska unija sprema pomoć za zapadni Balkan u iznosu od milijardu eura

Euri u ruci
Ilustracija

Europska komisija predložit će paket pomoći zapadnom Balkanu povodom energetske krize od ukupno milijardu eura u grantovima, a prva polovina će biti dostupna regiji već u siječnju, izjavila je predsjednik Komisije Ursula von der Leyen.

Ona je na summitu sa liderima zemalja regije u okviru Berlinskog procesa rekla da će prvi dio pomoći od 500 milijuna eura predstavljati hitnu podršku ugroženim domaćinstvima i kompanijama, te da očekuje da relevantan prijedlog bude usvojen u prosincu, a taj dio novca dostupan već u siječnju, prenosi Srna.

Kada se radi o drugoj polovini pomoći, Von der Leyen je istaknula da će taj dio biti usmjeren na ulaganje u energetsku infrastrukturu, radi jačanja zajedničke infrastrukture sa EU.

Prema njenim riječima, EU i regija će uskladiti planove i mjere za suočavanje sa izvanrednim situacijama i energetskom krizom, u skladu sa solidarnošću i zajedničkom otpornošću.

Von der Leyen je pozvala partnere iz regije da se pridruže zajedničkoj platformi za nabavku, radi jačanja tržišta. Govoreći o zajedničkom regionalnom tržištu, Von der Leyen je naglasila da je to važna odskočna daska ka zajedničkom tržištu EU.

Komentirajući tri sporazuma o slobodnom kretanju u regiji, koja su potpisana u Berlinu, ona je istaknula da je sloboda kretanja ključna za regionalno tržište, ali i za integraciju regije u zajedničko tržište EU.

Von der Leyen je navela da je cilj EU 'veoma jasan', a to je da se partneri sa zapadnog Balkana što prije što više približe bloku. Kao drugi cilj EU, ona je pomenula produbljavanje ekonomske integracije regije, uz napomenu da ulaganja na zapadnom Balkanu nisu samo važna za poslovno okruženje, već i za mir, stabilnost i napredak Europe u cjelini.