Sramota zbog Komšićevih želja

...iako je ona pod četvorogodišnjom sankcijom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) zbog utvrđenog sukoba interesa.

Koraćevoj je SIP BiH u listopadu 2009. godine izrekao četverogodišnju zabranu kandidiranja za bilo koju izbornu funkciju, nositelja izvršne funkcije ili savjetnika zbog utvrđenog sukoba interesa, a izrečena joj je i novčana kazna od 3.000 KM .

Komšić je predložio Korać na ovu dužnost nakon što je u kolovozu prošle godine mandat istekao bivšem veleposlaniku Nikoli Radovanoviću.

Tjednik Slobodna Bosna piše kako ovo nije samo diplomatski, nego i državni skandal, jer je Korać odustala od te veleposlaničke dužnosti nakon dobijanja agremana Belgije, pravdajući taj potez ''obiteljskim razlozima'', što list označava kao neistinu.

- Da cijela stvar bude još poraznija i po Komšića smješnija, Korać nije prošla ni sigurnosnu provjeru što je jedan od preduvjeta za dobijanje agremana za mjesto veleposalnika, a nije dobila ni dozvolu za pristup tajnim informacijama, navodi list.

Bivši veleposlanik BiH pri NATO u Belgiji Nikola Radovanović smatra kako bi bilo jako dobro za BiH da u sljedećih pola godine, koliko će trajati nova procedura, osigura sve uvjete za imenovanje novog veleposlanika u Brusselu, jer BiH čeka na ulazak u Akcijski plan za članstvo u NATO, a i dio je misije NATO u Afganistanu.

Tajnik Ministarstva vanjskih poslova BiH Adi Hadžikapetanović potrdio je kako ovo ministarstvo službeno nema nikakvih informacija o razlozima povlačenja Koraćeve s mjesta veleposlanice u Belgiji i šefice Misije pri NATO-u, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, sada je na potezu Predsjedništvo BiH koje mora i službeno razriješiti Korać s veleposlaničke dužnosti, dok Komšić treba predložiti novog veleposlanika iz reda hrvatskog naroda.