FOTO  ŠOKANTNI IZBORI U MOSTARU 2008 GODINE Lijanovićeva stranka pomrsila račune vladajućim

Ljubo Bešlić
Dnevni list

Puno je redaka napisano u poznatom slučaju Mostar i fenomenu vjerovajatno jedinog grada koji na lokalne izbore čeka već 12 godina. Mostarski politički krugovi tvrde da će izbora konačno biti. Gotovo svi su uvjereni da će se dvije vladajuće stranke dogovoriti, ili ako se ne dogovore, što sudeći po dosadašnjih 12 propuštenih godina nije nimalo nemoguće, da će onda uzde u svoje ruke uzeti Ustavni sud i uz asistenciju Središnjeg izbornog povjerenstva i međunarodne zajednice skrojiti pravila, makar privremena, koja će biti u skladu sa sudskim presudama. Oni optimističniji kažu da će se ti izbori održati ove, a oni pesimističniji su skloniji vjerovati da će izborna apstinencija biti prekinuta 2021. godine.

Šokantni rezultati

Dok čekamo očekivani rasplet mostarske izborne sage nije zgoreg podsjetiti se kako su Mostarci glasovali te 2008. godine. Bilo je to vrijeme kad je Mostar imao gradske vijećnike, a nije imao Gradsku vijećnicu. Danas ima Gradsku vijećnicu, ali u njoj nema gradskih vijećnika.

Dakle, te davne 2008. godine nakon mostarskih izbora zabilježeno je da je SDA u Gradskom vijeću osvojila 12 mandata, Narodna stranka Radom za boljitak sedam mandata, HDZ BiH sedam , HDZ 1990. tri mandata, SDP je imao također tri mandata, SBiH dva mandata i HSP (Đapić – dr. Jurišić) jedan mandat.

Ti izbori jako su odjeknuli u BiH jer su ‘Lijanovići’ u gradu na Neretvi napravili nevjerojatan rezultat i postali druga stranka u gradu po broju glasova, odmah iza SDA, dok se HDZ BiH našao tek na trećem mjestu i tako izgubio dominaciju. Koliko je tadašnja Narodna stranka Radom za boljitak pomrsila račune pojedinim političkim opcijama govori podatak da je na izborima 2004. godine na lokalnim izborima, HDZ u koaliciji sa ostalim hrvatskim strankama, osvojio najviše mandata u Gradskom vijeću, čak njih 15. Iza HDZ-a slijedili su SDA sa 10 mandata, te SBiH i SDP sa po četiri mandata. U Mostaru je najviše izgubio HDZ BiH, jer su njihovi mandati u Vijeću u odnosu na 2004. bili prepolovljeni. Za taj poraz okrivili su tadašnja specifična izborna pravila i mostarski gradski Statut te isticali da je nevjerojatno da NSRZB dobije toliko glasova uzme li se u obzir da nitko u gradu i ne zna tko su kandidati te stranke, jer nisu imali ni predizborni skup ni plakate, kao ni kandidata za gradonačelnika.

Sadržaj se učitava...

Takav rezultat značio je da su za formiranje mostarske koalicijske vlasti moguće i druge kombinacije osim dotadašnje koalicije HDZ-SDA.

‘Sumnjivi’ prelasci

Nakon izbora 2008. u u SDA su slavili pobjedu u Mostaru i poručivali da će mjesto prvog čovjeka Grada pripasti njima

Na tim izborima briljirala je SDA koja je uzela skoro maksimalan broj mandata u područjima s bošnjačkom većinom, ali i jedan mandat u gradskom području Jug, odakle ranije nisu imali vijećnika te su najavljivali da će se “vlast vjerojatno morati formirati u troje. Budući da smo najjača stranka u Gradskom vijeću, inzistirat ćemo na mjestu gradonačelnika. Ukoliko to drugi neće, onda će morati gledati s kim će praviti koalicije”.

No, koalicije u troje nije bilo, a niti je SDA dobila gradonačelnika. Cijeli izborni proces nakon dugotrajnih pregovora i ‘sumnjivih’ prelazaka vijećnika iz Narodne stranke Radom za boljitak po okrilje HDZ-a BiH završen je tako da je vlast u Mostaru nastavila obnašati koalicija HDZ-SDA, a Ljubo Bešlić nastavio je obavljati svoju gradonačelničku dužnost što traje do današnjeg dana.