SNSD uzvraća udarac: Prijava protiv SDP-a zbog suradnje sa strankom koja baštini ideologiju ustaške NDH

HSP BIH, SDP BIH, koalicija, platforma, SDP BIH, HSP BIH, SDA BIH, NSRzB, platforma, SDP BIH, HSP BIH, SDP BIH, Politika, Nadzorni odbor, elektroprivreda, SDP BIH, HSP BIH, SDA BIH, NS radom za boljitak, SDP BIH, HSP BIH, NS radom za boljitak, SDA BIH, platformaši, Vijeće ministara, sdpbih, SNSD
...SDP-a BiH, koji dvije godine lobira i "tužaka" ovoj organizaciji socijaldemokrate iz RS.

U obrazloženju odluke koja bi, kako saznaje "Press RS", već danas trebalo da bude dostavljena SNSD-u, navodi se da je najveća stranka u RS "nastavila sa djelovanjem i retorikom nespojivom sa načelima i principima Socijalističke internacionale". Etički komitet Socijalističke internacionale zaprijetio je stranci Milorada Dodika da će je trajno isključiti iz svojih redova ako se "uočene nepravilnosti ne uklone".

"Dvogodišnji proces monitoringa SNSD-a, i pored brojnih upozorenja, pokazao je izostanak bilo kakvog napretka u djelovanju i retorici, a nacionalizam i ekstremizam su i dalje prisutni u radu ove stranke", poručio je juče iz Atine predsjednik Etičkog komiteta ove organizacije Maurice Braud.

Međutim, uprkos navodnom dušebrižništvu SDP-ovaca nad sudbinom SNSD-a u Socijalističkoj internacionali, "Press RS" saznaje da će se i stranka Zlatka Lagumdžije u najskorije vrijeme takođe naći na udaru Etičkog komiteta SI. Naime, odlično obavješteni izvori ovog lista otkrivaju da se Lagumdžijine "socijaldemokrate" nalaze pod lupom internacionalista zbog zajedničkog političkog djelovanja sa ekstremističkom Hrvatskom strankom prava u BiH.

"SNSD je prije nekoliko mjeseci podnio prijavu Etičkom komitetu SI protiv SDP-a BiH zbog njihovog političkog savezništva sa strankom koja baštini ideologiju ustaške NDH. Ako će Internacionala slijediti svoje principe i u ovom slučaju Lagumdžijine socijaldemokrate će sasvim sigurno biti najoštrije sankcionirane zbog otvorene koalicije sa strankom čiji su politički programi i ideje dijametralno suprotni tradicijama i vrijednostima koje zastupa Socijalistička internacionala", kažu izvori "Pressa RS".

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke, smatra da će uprkos nastavku zaoštravanja odnosa između dvije najsnažnije političke stranke u BiH čelni ljudi ovih stranaka ipak morati da sjednu za isti sto i postignu dogovor o načinu formiranja vlasti u BiH.

"SDP je možda ostvario malu pobjedu jer je uspio da u Internacionali izlobira privremenu suspenziju SNSD-a. Međutim, i dalje mislim da je SNSD u velikoj prednosti što se tiče budućih pregovora o formiranju vlasti. Cijela međunarodna zajednica shvata da osnovni problem ne leži u RS već u nefunkcionalnosti i problemima koji postoje u Federaciji BiH", kaže Šolaja.