SIP kaznio tri stranke, Pirić mora platiti 5000 maraka jer je Bakirov plakat povezala s fašizmom

SIP kaznio tri stranke, Pirić mora platiti 5000 maraka jer je Bakirov plakat povezala s fašizmom
Hercegovina.info

Na 48. hitnoj sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine nekoliko stranaka i političkih subjekata je kažnjeno novčanim kaznama.

Na sjednici je bilo 14 točaka, a fizički su nazočili Irena Hadžiabdić, Vanja Bjelica Prutina i predsjednik Suad Arnautović, prenosi Klix.

Utvrđene su kazne za političke stranke PDP, PDA i SNSD, a kazne su dobili i njihovi kandidati Sanja Dimitrić, Elzina Pirić i Vlado Đajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidatkinja PDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske, zastupnica u Skupštini Dervente i uposlenica osnovne škole u Derventi Sanja Dimitrić kažnjena je sa 3.000 KM, kao i PDP koji je kažnjen u istom iznosu zbog zloupotrebe javnog resursa u statusu prosvjetnog radnika, prostorija škole kako bi slala političke poruke.

Ona je objavila fotografiju s tekstom, koja je nastala u prostorijama škole, na njenom radnom mjestu.

"Još sretnija bih bila da sam svoje učenike dočekala s besplatnim udžbenicima za što smo se i zalagali, međutim vlast to odbija", stajalo je u objavi koja je nedugo potom obrisana.

SDS je optužio Vladu Džajića da je iskoristio događaj otvaranja kardiokirurgije na UKC RS za slanje predizbornih poruka. Utvrđeno je da on jest zloupotrijebio javna sredstva i resurse UKC-a RS i SRNA-e, a kako ga je SNSD kandidirao kazne su dobili oboje.

Vlado Đajić je dobio 10.000 KM novčane kazne, a SNSD 5.000 KM.

On je na tom skupu inače govorio "Mi ćemo raditi i graditi dalje..." te "U vrijeme kad smo mi krenuli graditi..." što je govor u množini i umjesto stranke ispred koje dolazi.

SDA je također prijavio i Elzinu Pirić, predsjednicu PDA te kandidatkinju za Predstavnički dom Parlamenta FBiH zbog govora mržnje. Ona je naime povezala predizborni plakat Bakira Izetbegovića na kojoj je fotografiran podignute ruke s fašističkim pozdravom iz Drugog svjetskog rata.

Pirić je rekla da "nas netko pozdravlja kao nekad '39 kako su pozdravljali Europu" što je izravna aluzija.

Zbog toga je kažnjena sa 5.000 KM, a PDA sa 3.000 KM.

Nakon prijave Transparency Internationala, SNSD je kažnjen i zbog vođenja plaćene političke kampanje prije početka iste. S obzirom na to da je riječ o prvom ovakvom kršenju SNSD-a u ovoj predizbornoj kampanji, dobili su minimalnu kaznu od 3.000 KM.