SIP 43 stranke dobile pravo za učešće na izborima

SIP 43 stranke dobile pravo za učešće na izborima
Ilustracija/Hercegovina.info

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) ovjerilo je u nedjelju prijave za učešće na izborima za 43 političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete, dok su prijave četiri stranke odbijene. Djelimično su ovjerene prijave za 82 političke stranke, odnosno za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uvjete.

Šest političkih stranaka mora uskladiti naziv koji će koristiti u izborne svrhe, te izvršiti dopunu potpisa podrške, dok jedna politička stranka ima drugi nedostatak koji mora ukloniti, priopćeno je iz SIP-a.

Prijave četiri političke stranke su odbijene zbog izrečene administrativne mjere uskraćivanja prava kandidiranja na izborima i nedostavljanja prijave u utvrđenom roku. One će imati pravo žalbe Apelacijskom odjeljenju Suda BiH u roku od dva dana od prijema odluke, prenosi Srna.

Zbog nedostataka u prijavi ostale političke stranke, kao i one čija je prijava djelimično ovjerena bit će o tome obaviještene i ostavit će im se rok da ih otklone do 14. srpnja do 16 sati. SIP-u BiH podneseno je ukupno 136 prijava političkih stranaka i i 379 prijava nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na lokalnim izborima zakazanim za 15. studeni.

Ovjerene su prijave za 278 nezavisna kandidata koji u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete, a za 93 nezavisna kandidata ostavljen rok da otklone nedostatke do utorka, 14. srpnja do 16 sati. SIP je ovjerilo 48 nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 16 nezavisnih kandidata prijedloga grupe od 40 građana i dva nezavisna kandidata prijedloga udruženja.

Za osam nezavisnih kandidata utvrđene su nepravilnosti ili nedostaci, te im je ostavljen rok do 14. srpnja do 16 sati da bi ispravili nedostatke, a 19 prijava nezavisnih kandidata je odbačeno/odbijeno jer nisu ispunili uvjete za ovjeru.