Silvio Berlusconi će biti novi predsjednik Italije?

Silvio Berlusconi
Agencije

Sve je vjerojatnije da će se bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi kandidirati za predsjednika na izborima koji počinju kasnije ovog mjeseca, nakon što su se talijanske stranke desnog centra složile oko njegove kandidature, prenosi Fena.

Manfred Weber, konzervativni njemački političar koji je na čelu grupe Europske narodne partije (EPP), također je podržao Berlusconija u subotu. Paneuropski EPP se sastoji od konzervativnih partija i partija desnog centra sa cijelog kontinenta.

"Kao lider Europske narodne partije, podržavam Berlusconija za predsjednika republike jer je pokazao da ima znanje da obavlja tu funkciju", rekao je Weber za list 'Corriere della Sera'.

U Italiji, zastupnici, senatori i predstavnici 20 regija biraju predsjednika republike, podsjeća dpa. Za pobjedu je potrebna dvotrećinska većina u prva tri kruga glasanja. U četvrtom, dovoljna je apsolutna većina. Prvo glasanje zakazano je za 24. siječanj.

Vodeći članovi nekoliko desničarskih stranaka sastali su se u petak navečer u Berlusconijevoj rimskoj vili. Zastupnici konzervativne stranke 'Forza Italia', krajnje desničarske 'Lega', desničarske 'Braće Italije' i drugih složili su se da je 85-godišnji Berlusconi prava osoba da postane predsjednik.