Silajdžić prijavljen zbog logora za nebošnjake

Ovo je banjalučkom listu "Fokus" rekao predsjednik Nevladine organizacije "Croatia libertas", Leo Pločkinić, napomenuvši da je logor "Musala", u Konjicu, jedan od najupečatljivijih primjera Silajdžićeve izravne odgovornosti.

On je podsjetio da je "Croatia libertas" početkom ove godine uputila Tužiteljstvu BiH dvije krivične prijave protiv Harisa Silajdžića, od kojih se jedna odnosila upravo na logor "Musala". Pločkinić kaže da postoje neoborivi dokazi da je tadašnji predsjednik Vlade RBiH Haris Silajdžić osobno naredio osnivanje logora za nebošnjake na području Konjica.

- Postoji odluka o formiranju logora i imenovanju Edmeha Žilića za njegovog upravnika, a tu odluku potpisao je upravo Haris Silajdžić. Isti taj Edhem Žilić već je svjedočio da je osobno od tadašnjeg premijera dobio naređenje da osnuje logor u Konjicu, što je i urađeno - podsjetio je Pločkinić.

Prema njegovim riječima, prijave su odavno stigle u Tužiteljstvo BiH, koje je, tvrdi on, ovih dana otvorilo istragu protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Pločkinić smatra da je to upravo razlog Silajdžićeve ekstremne nervoze, koja je do izražaja došla i tijekom razgovora političkih lidera u vojnoj bazi "Butmir", kod Sarajeva.

- U potpunosti razumijemo zbog čega je nervozan, jer je svjestan da istina jednom mora izaći na vidjelo. Ta istina nimalo nije povoljna za njega, jer nikakav imunitet ne može ga zaštiti od odgovornosti za počinjene ratne zločine - rekao je Pločkinić, podsjetivši da je hrvatski Sabor ukinuo zastupnički imunitet Branimiru Glavašu onog trenutka kada je osuđen zbog zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku 1991. godine.

Nove prijave protiv Harisa Silajdžića ovih dana najavljuje i Savez logoraša Republike Srpske. Predsjednik Saveza, Branislav Dukić, kazao je da je na to upozorio i američkog veleposlanika u BiH, Charlsa englisha, i visokog predstavnika, Valentina Inzka, u otvorenom pismu, koje im je ovih dana uputio.

- Englisha i Inzka smo upoznali a činjenicom da smo već podnijeli krivičnu prijavu protiv Harisa Silajdžića, jer je taj čovjek početkom devedesetih godina bio jedan od najglasnijih ratnohuškača među Bošnjacima. Ništa se nije promijenilo ni danas, jer Silajdžić ponovo poziva na rat - kazao je Dukić za Fokus.

On je naglasio da je krajnje vrijeme da Haris Silajdžić odgovara, kako za osnivanje logora za nebošnjake, tako i za više od 12.000 islamskih svetih ratnika, koje je u BiH uvezao uz pomoć bivšeg veleposlanika BiH u SAD Bisere Turković. Isto tako, srpski logoraši podnijeće i krivičnu prijavu protiv poglavara Islamske zajednice u BiH, Mustafe Cerića, koji je, zajedno sa Silajdžićem, obilazio logore, u kojima su bili zatočeni, mučeni i ubijani srpski civili i vojnici, piše list.

Viši stručni suradnik za odnose s javnošću u Tužiteljstvu BiH, Selma Hećimović, potvrdila je "Fokusu" da su u Tužiteljstvo stigle prijave protiv Harisa Silajdžića, koje je podnijela "Croatia libertas", ali da ništa više o tom slučaju ne može komentirati. Bez odgovora je ostalo naše pitanje da li je istraga pokrenuta i ako nije, zašto nije, s obzirom na dokaze i izjave svjedoka, koji su Silajdžića izravno povezali sa zločinima u logoru "Musala", kod Konjica. - Nemamo komentara na to - rekla je Hećimović, Fokusu.