SDP smatra kako predškolski odgoj i obrazovanju trebaju biti strateški interes države i entiteta

SDP Mostar, djeca

Sinoć je u dvorani Centra za kulturu u Mostaru  održana panel diskusija pod nazivom: Uloga predškolskog odgoja i obrazovanja u pružanju jednakih životnih šansi koju je organizirala Fondacija Fridrich Ebert i Forum lijeve inicijative iz Sarajeva. Na panelu su sudjelovali doc. Dr. Borjana Miković, docentica Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu, Izv. Prof. Dr.sc. Nikolina Obradović sa Sveučilišta u Mostaru i Ismet Lulić zastupnik SDP BiH u Skupštini HNŽ. Moderator panela bila je Alma Pelo Zagorčić.

Cilj održavanja panela na ovu temu jeste da se potakne javna debata o ovom važnom pitanju i da doprinos iznalaženju rješenja za uključivanje što većeg broja djece u vrtiće.

Uvod u temu bilo je predstavljanje istraživanja „Uloga predškolskog odgoja i obrazovanja u pružanju jednakih životnih šansi“koje je predstavila sama autorica doc.dr. Borjana Miković. Izv.prof. fr. Sc, Nikolina Obradović osvrnula se na priuštivost vrtića, cijenom usluga predškolskog odgoja i obrazovanja u BiH, odnosu cijena i mjesečnih primanja roditelja. Zastupnik u SDP BiH u Skupštini HNŽ  Ismet Lulić je naveo kako je potrebno što prije pristupiti usUglašavanju Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju HNŽ sa Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju BiH.

Generalni zaključak diskusije bio je  da predškolski odgoj i obrazovanje trebaju  biti strateški interes države i entiteta, a ne isključivo odgovornost županijskih, odnosno lokalnih vlasti i roditelja, te da se predškolski odgoj i obrazovanje  moraju  tretirati kao dio jedinstvenog odgojno-obrazovnog sustava, pa ga u tom kontekstu, uz visok stupanj autonomije, treba tretirati kao osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Dalje je zaključeno da se treba razmotriti mogućnost uvođenja predškolskog odgoja i obrazovanja  kao stalnog proračunskog korisnika, pored proračuna lokalnih zajednica, u proračun FBiH i proračun županija, pri čemu treba izdvojiti posebne stavke za financiranje obveznog uključivanja u Predškolski odgoj i obrazovanje djece u godini pred polazak u školu, stoji u priopćenju Županijskog odbora SDP-a BiH HNŽ.