SDA: Neće Dodik odlučivati gdje će biti izmješteni migrantski centri

SDA: Neće Dodik odlučivati gdje će biti izmješteni migrantski centri

SDA osuđuje licemjerne izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po pitanju migrantske krize, koje očigledno imaju za cilj samo produbljenje ovog problema.

Dodik je duže razdoblje deklarativno zagovarao rješavanje migrantske krize, a istovremeno na političkom planu radio je sve da blokira bilo kakvo rješenje.

To pokazuju i njegove posljednje izjave, u kojima se protivi izmještanju migrantskih centara iz urbanih područja USŽ, pri tome šireći teorije zavjere i međunacionalnu mržnju.

Dodikov jedini cilj jeste da usmjeri težište migrantske krize isključivo na urbane centre s bošnjačkom većinom, kako bi ih destabilizirao i njihovim građanima napravio sigurnosni problem i otežao život.

Nedopustivo je da se, umjesto sigurnosnih koriste etnički i politički kriteriji, i da se teret migrantske krize usmjerava isključivo prema urbanim centrima USŽ u kojima većinom žive Bošnjaci. Bošnjaci nisu pozvali migrante da dođu u BiH, već EU, i odgovornost za rješavanje ovog pitanja imaju svi u državi BiH u suradnji sa EU, a ne samo općine s bošnjačkom većinom.

Neodržive su i teže da je Ministarstvu sigurnosti po ovom pitanju potrebno odobrenje općinskih ili generalno nižih nivoa vlasti ili odobrenje lokalnih zajednica, pa čak i pojedinih sela. Jesu li za postojeće migrantske centre u USŽ postavili kao uvijet odobrenje lokalnih vlasti ili građana Bihaća, Kladuše i drugih gradova?

Državne institucije nadležne za ovo pitanje, a ne Dodik, moraju donijeti odluke o rasporedu migrantskih centara, na temelju sigurnosne analize i profesionalnih kriterija, što znači da migrantskim centri ne mogu biti u gradskim područjima kao što nisu nigdje u Europi, piše u priopćenju.