SDA i HDZ traže izmjene Zakona o kaznenom postupku BiH

... kaznenom postupku BiH koje je predložio Amir Fazlić (SDA) po hitnom zakonodavnom postupku o čemu će danas izaslanici Doma biti upoznati na sjednici koja je počela u Sarajevu.

Na sjednici 21. ožujka poslanici mu nisu dali podršku, odnosno nije bilo dovoljno glasova iz Republike Srpske, a zastupnici će se danas o njemu izjašnjavati u drugom krugu kada je potrebno da ne bude dvije trećine protiv iz jednog od entiteta da bi zakon bio usvojen. Problem s izmjenama tog zakona je nastao zbog činjenice da postoji i prijedlog Ministarstva pravde BiH za izmjene tog zakona koje su potrebne zbog implementacije odluke Ustavnog suda koji je prije osam mjeseci neke odredbe zakona proglasio neustavnim.

U obrazloženju tog prijedloga, između ostalog, navodi se da je riječ o usklađivanju odredbe zakona koja govori o svjedoku čiji iskaz, pod zakonskim uvjetima, može biti dokaz optužbe koji će se koristiti u postupku protiv drugih osoba. Osim toga danas je na dnevnom redu i zahtjev poslanika HDZ-a Nikole Lovrinovića za razmatranje izmjenama Zakona o kaznenom postupku također po hitnom zakonodavnom postupku. Njegove izmjene iste su kao i one koje je Klub Hrvata u Domu naroda jučer predložio na razmatranje po hitnom postupku, ali su delegati odlučili razmatrati ga po skraćenoj proceduri.

Kolegij Doma nije postigao suglasnost o prijedlogu zastupnika Nikole Špirića (SNSD) za razmatranje "Stanja sigurnosti u BiH povodom alarmantnih izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića" kao posebnu točku dnevnog reda sjednice o čemu će se poslanici također danas izjašnjavati u drugom krugu. Zastupnici bi trebali razmatrati i izmjene zakona o prekršajima, o radu u institucijama, o sportu, o upravnim sporovima BiH te dopune Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Utvrđivanje ovako predloženog dnevnog reda uslijedit će nakon okončanja dijela sjednice u kojem zastupnici postavljaju pitanja, a predstavnici Vijeća ministara odgovaraju.