SDA I HDZ postavili krajnji rok za dogovor

Izetbegović Čović
Fena

Nakon dužeg vremena za istim stolom delegacije SDA i HDZ-a BiH. Teme izborni zakon, formiranje Federalne vlade i europski put Bosne i Hercegovine. Rezultat sastanka - definirani rokovi do kada će se izaći s prijedlozima rješenja ovih pitanja.

Do kraja ožujka treba biti završeno sve u vezi Federacije. Dogovori SDA i HDZ-a koji nikada nisu implementirani – od formiranja strukture vlasti, uključujući i nova ministarstva u Federalnoj vladi, popune Ustavnog suda Federacije, ali i imenovanja u upravljačkim odborima javnih poduzeća, poput FTV-a. I ovo je, kako je kazao Bakir Izetbegović, prioritet da bi se uopće otvorila druga pitanja u BiH, piše N1.

Druga radna grupa bavit će se izmjenama Izbornog zakona, presudom Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića i implementacijom presuda Europskog suda u Strasburgu. Grupa sastavljena od eksperata dvije stranke trebala bi do kraja aprila dogovoriti konkretne modele. Kakvi će oni biti, u suštinu se danas nije ulazilo. Pa ipak odgovori na naše pitanje da li su spremni za izmjene Ustava pokazuju da su stavovi dvije političke stranke i dalje suprotni, na koji način riješiti ove presude.

I treća radna grupa bavit će se ubrzavanjem europskog puta BiH. Intenziviranjem dogovora koji se odnosi na implementaciju 14 prioriteta koje je odredila Europska komisija, a kako bi se ispunili zahtjevi za dobivanje kandidatskog status do kraja godine.

Sve ovo je isključivo razgovor HDZ-a i SDA, rečeno je nakon sastanka delegacija ove dvije stranke. Nakon nekog vremena uključit će se sve stranke zainteresirane za ovaj proces, poručio je Dragan Čović, a nakon što prijedlozi budu spremni za parlamentarnu proceduru.