SCMIDHTOVO IZVJEŠĆE PRED UN-om "Odgovornost za napade leži na vlastima Republike Srpske i Miloradu Dodiku"

Christian Schmidt u UN

Visoki predstavnik Christian Schmidt podnio je svoj redovno izvješće generalnom tajniku Ujedinjenih naroda, navodeći događaje relevantne za provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 16. travnja do 15. listopada 2023. godine.

Kao konačni autoritet u području djelovanja, visoki predstavnik je upozorio na do sada nezabilježene napade na Mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, uključujući i visokog predstavnika i Ustavni sud BiH kao njihove zaštitnike. On je istaknuo da odgovornost za napade leži na vlastima Republike Srpske na čelu s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, koji se nalazi pod međunarodnim sankcijama zbog prijetnji Mirovnom sporazumu, prenosi BHRT.

Visoki predstavnik je odlučno odbacio pogrešna tumačenja Daytonskog sporazuma u RS koja služe secesionističkim ciljevima, uključujući i tvrdnje kojima se negira kontinuitet Bosne i Hercegovine i pogrešno predstavlja njeno uređenje.

Država Bosna i Hercegovina nije savez država niti konfederacija. Na teritoriji Bosne i Hercegovine postoji samo jedna država, a to je Bosna i Hercegovina”, naglasio je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je istaknuo da međunarodnoj zajednici i dalje ostaju dostupni instrumenti da se suprotstavi prijetnjama Mirovnom sporazumu. Ovi instrumenti se moraju održavati i jačati. 

U izvješću se također navode koraci koji su poduzeti za unapređenje institucionalne funkcionalnosti Bosne i Hercegovine i napretka ka integraciji u EU, kao pozitivna ostvarenja.  

Visoki predstavnik je upoznao članove Vijeća sigurnosti da se u izvještajnom razdoblju povećao broj nasilničkih napada na povratnike i da je korupcija i dalje rasprostranjena. Postoji još mnogo izazova koji se odnose na prilagođavanje europskim i međunarodnim standardima, uključujući i one u oblasti demokracije, vladavine prava, ekonomije i socijalne politike.

Visoki predstavnik će svoje sljedeće redovno izvješće Vijeću sigurnosti UN-a predstaviti u svibnju 2024. godine.