SBŽ: Postignut dogovor u uspostavljanju nove vlasti

sbž, prosvjedi, Travnik, sbž, Hrvati u BIH, sbž, skupština sbž, vlada sbž, vlada sbž, središnja bosna, vlast, sbž, Hrvati u BIH, središnja bosna, vlast, Slavica Josipović, središnja bosna, vlada sbž, razgovori, Vlada, sbž, dogovor, Armija BiH, ratni zločin, središnja bosna

...Srednjobosanske županije (SBK) postigli su konačni dogovor o uspostavljanju nove vlasti i raspodjeli direktorskih pozicija u ustanovama i institucijama koje se financiraju iz kantonalne kase. Iako novi saziv vlade SBŽ treba biti izabran na sjednici koja će biti održana u četvrtak, već sada je izvjesno da će novi premijer biti Tahir Lendo, kandidat SDA, koji je bio i na čelu vlade čiji je legitimitet osporio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Uz mjesto premijera, SDA će dobiti i ministarstvo gospodasrstva. SDP će imenovati ministre poljoprivrede, financija i prostornog uređenja i na ovim pozicijama će ostati kandidati iz ranije vlade SBŽ.

Dva HDZ-a se trebaju dogovoriti u vezi sa raspodjelom ministarstava obrazovanja, pravosuđa, zdravstva i unutrašnjih poslova, a pripalo im je i mjesto predsjedavajućeg Skupštine SBŽ.

(Onasa)