SASTANAK 'TROJKE' I HDZ BIH "Imamo loše vijesti za najdestruktivniju oporbu ikad"

Sastanak Trojke i HDZ BiH
Fena

Sastanak predstavnika parlamentarnih političkih stranaka iz Federacije BiH, koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH - Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH), Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), Naroda i pravde (NIP) i Naše stranke održan je večeras u zgradi Parlamentarne skupštini BiH, prenosi Fena.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka izjavio novinarima da su na dnevnom redu imali teme - od proračuna BiH za 2024. godinu, Izbornog zakona, svih drugih zakona koji se tiču europskog puta BiH, odluke koje se tiču europskog puta, obaveza iz Federacije kao što su sudac Ustavnog suda, neke druge odluke koje se vežu za Federaciju, a opet su na razini Elektroprijenosa, odnosno razini BiH.

"Drago mi je da smo se danas sastali iz razloga što imamo nekoliko dana do odlaska na zajedničke sastanke, gdje će većina nas biti nazočna, u Briselu, kako bi, ukoliko nastavimo kako smo večeras razgovarali, mogli potaknuti sve druge partnere koji će biti s nama u Briselu da stvorimo jednu realnu sliku. Da BiH otkloni manjkavosti iz izvješća i da kroz dvanaesti mjesec otvorimo taj jedan pregovarački proces kroz jedno pozitivno očitovanje predstavnika EU o BiH. Drugim riječima, da izvučemo ovu manjkavost vremensku koju smo napravili u nedonošenju odluka koje su bile za cilj krajem desetog mjeseca", naveo je Čović.

Kaže kako misli da o svim ovim temama na razini Federacije BiH imaju jedan usuglašen stav između partnera.  

"Sad ćemo vidjeti, u ovih nekoliko dana, kako i sa svim drugim partnerima, primarno misleći na predstavnike SNSD-a, izdogovarati ove stvari tako da možemo stvoriti jednu sličnu atmosferu, koju imamo danas ovdje, u Briselu kada budu ti zajednički sastanci s predstavnicima EU, koji su već zakazani", kazao je Čović.  

Kaže kako mu se čini "da nam je nužan još jedan pozitivan iskorak".

"Naše je opredjeljenje da se izvučemo iz ove krize na način da i unutar Federacije BiH, što je samo do nas, odmah pokažemo praktično da jesmo vlast, da možemo obnašati vlast, da donosimo odluke, a ne da čekamo da nekoga uvijek moramo odobrovoljavati oko tih odluka. Isto tako, da nađemo nužne kompromise, koji su nužni po europskim standardima, da bi se svi usuglasili da možemo sve one zakone koji su nam do sada bili tema, da ih možemo usuglasiti", istaknuo je Čović.

Dodao je kako su procijenili da im je proračun na razini BiH prevažan i da tu stvar trebaju usuglasiti s partnerima kako bi paralelno, dok se usvajaju proračuni na entitetskoj razini, bio usvojen proračun na razini BiH.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je ocijenio da su imali jako kvalitetan, dobar sastanak, na kojem se pokazuje da sve više približavaju svoje stavove i mišljenja.

"Da Federacija u ovim razgovorima, kad budemo išli dalje, primičući svoje stavove, govori jednim glasom. Siguran sam da će to imati efekta i na naše odnose u Federaciji Bosne i Hercegovine, a svakako i na državnoj razini", kazao je Nikšić.

Dodao je kako su svjesni da se neke stvari ne odlučuju samo između njih četvorice.

"Ne odlučujemo samo mi, imamo i partnere iz RS s kojima trebamo razgovarati i s kojima ćemo razgovarati, sve samo s jednom namjerom da kroz te razgovore, kroz postizanje kompromisa i dogovora dođemo do rješenja koja će nam omogućiti da što prije otvorimo pregovore, odnosno dobijemo atest od EU, da otvorimo pregovore o članstvu Bosne i Hercegovine u EU", istaknuo je Nikšić.

To je, dodao je on, cilj kojem stremimo.

"To je, i danas smo se usuglasili oko toga, nešto zbog čega smo spremni i otrpjeti nekakve stvari, i raditi nekakve stvari. Siguran sam da u ovom razdoblju koji je pred nama, ovo što smo se mi dogovorili, ovakav naš pristup i pokušaj da to prezentiramo i našim partnerima iz RS, nadam se da će rezultirati onim što nam je svima želja i cilj, a to je put Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama", zaključio je Nikšić.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je kako mu je drago da su došli u fazu da njihovi sastanci više nisu intriga, da je postalo normalno da se partneri vlasti sastaju u BiH, razgovaraju o važnim pitanjima i "da je sve lakše definirati, artikulirati neke naše primarne interese".

"Svi znamo da je to danas ovaj trenutak o kojem stalno govorimo. Također mi je vrlo važno bilo što smo danas stavili naglasak i na funkcionalnost federalnih procesa, Federalne vlade, koja radi odličan posao. Međutim, parlament, čini mi se da malo previše podliježemo pritisku ove najdestruktivnije oporbe koju sam ikada vidio. Morali bismo što prije, a sad smo razgovarali i našli neke načine kako da se odblokiraju ovi procesi koje ovi ljudi blokiraju", kazao je Konaković.

Dodao je da na njih apelira i poziva ih da se priključe donošenju rješenja, da ponude neka bolja, "ako ih mi ne vidimo dobro".

"Ovo što rade s blokadama u dvije komisije kako bi zaustavili procese koje idu dalje, imam za njih lošu vijest, našli smo rješenja kako da se proces deblokira. Ali bit će im žao jednog dana kada vide da sve ovo donosi rezultate. Bit će im žao što su usporavali naše intencije da se u ovoj zemlji živi bolje", istaknuo je Konaković.

Mislim, naveo je on, da smo malo previše podlegli pod pritisak takve destruktivne opozicije, "da nam treba malo više hrabrosti kod donošenja odluka".

"Sutra ćemo već imati neke sastanke koji će nas povesti u tom pravcu", zaključio je Konaković.

Predstavnik Naše stranke Predrag Kojović je kazao da je zadovoljan atmosferom.

"Dotakli smo se nekih teških pitanja. Ne postoji suglasnost o svemu. Ali način razgovora i način uvažavanja drugačijeg mišljenja je na visokom razini", naveo je Kojović.

Kaže da je jako važno da imaju suglasnost o tim teškim pitanjima.

Izrazio je nadu da će njihovi partneri iz SNSD-a, kada im predlože njihove usuglašene stavove, prihvatiti to, "jer mi imamo otvorenu šansu do ožujka".

"Kada se u ožujku zatvore vrata EU za dalje proširenje, proći će jako puno vremena prije nego što će se ponovo otvoriti. Sve što imamo moramo dati u narednom razdoblkju da otvorimo progovore, jer to je ulazak u jednu potpuno novu budućnost za BiH, europsku budućnost", zaključio je Kojović.