FOTO  Sastanak GO Mostar HDZ1990 sa OO HDZ1990 Travnik

HDZ 1990, Mostar, Travnik
Preliminarni rezultati popisa stanovništva pokazali su ogroman demografski disbalans Hrvata u općini Travnik u odnosu na 1991. godinu, gdje se barata sa brojkom od čak 10 000 Hrvata manje u ovoj općini u odnosu na 1991. godinu. Ako se ovome doda podatak iz drugih općina SBŽ, poput Bugojna koje je doživjelo protjerivanje 15 000 Hrvata, kao i Novog Travnika, Busovače i dr., vrlo lako se dolazi do zaključka kako je krajnje vrijeme da svakodnevnica Hrvata u ovoj županiji postane jedno strateško pitanje od nacionalnog interesa za sve hrvatsku politiku u BiH.

Imajući u vidu okolnosti razvoja političke situacije oko rješavanja problema izbornih pravila za grad Mostar, GO Mostar HDZ1990 je posjetio OO Travnik HDZ1990 kako bi se razmjenom iskustava oko rješavanja političke krize grada Mostara došlo do jednog rješenja koje bi moglo postati univerzalno za BiH kada se radi o poštivanju ljudskih prava ne samo Hrvata gdje su Hrvati manjina u odnosu na druge narode, nego za sve narode koji žive u područjima gdje netko drugi čini većinu.

„Izbori u Mostaru se moraju održati što prije i pogrešno je čekati opće izbore 2014. godine za to. Međutim, ne može s ignorirati činjenica da se Hrvatima u Mostaru nameće ono što im se kao narodu uskraćuje u drugim sredinama. Travnik je najočigledniji primjer licemjernosti ne samo bošnjačke političke elite, nego i OHR-a i međunarodne zajednice. Visoki predstavnik je ukinuo poseban status županija Srednja Bosna i Hercegovačko Neretvanske i time širom otvorio vrata dekonstituiranju Hrvata u SBŽ. U Mostaru nije došlo do izbora radi neusklađenosti izbornih pravila sa Ustavom, dok se u Travniku od 1998. izbori regularno održavaju, bez obzira što uređenje Travnika nije usklađeno sa Amandmanom 9 Ustava županije Srednja Bosna." rekao je ovom prigodom Slaven Raguž predsjednik GO Mostar HDZ1990

Mogućnost pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa od strane kluba naroda u gradskom vijeću, minimalne i maksimalne nacionalne kvote naroda u vijeću, kao i indirektan izbor gradonačelnika su mehanizmi kojima se garantira minimum ljudskih i nacionalnih prava u funkcioniranju grada Mostara, na što su Hrvati pristali kao kompromis. Međutim, kada se radi o općinama gdje su Hrvati manjina, ne postoji niti jedan sličan mehanizam s kojim bi se garantirao minimum ljudskih prava Hrvata. U Travniku je na djelu diskriminacija nebošnjaka počevši od upošljavanja u javnim poduzećima, utrošku sredstava iz proračuna, poticanju povratka prognanih i izbjeglih, kao i kada se radi o minimumu poštivanja ljudskih prava sudjelovanja u odlučivanju o stvarima od javnog općinskog interesa.

„Mehanizmi zaštite prava naroda koji postoje u Mostaru moraju postojati i u Travniku, ali i u drugim sredinama u BiH gdje se jedan narod nalazi u manjini u odnosu na drugi. OO HDZ1990 Travnik, zajedno sa GO Mostar HDZ1990 izradit će prijedlog rješenja s kojim bi se to moglo sprovesti u praksi. Ako su namjere političkih aktera u BiH i prvenstveno međunarodne zajednice iskrene kada se radi o zaštiti ljudskih prava, onda ne bi smjelo biti prepreka u provedbi istih u djelo" rekao je ovom prigodom predsjednik ŽO SBŽ HDZ1990 Anto Bilić.

Počevši od prijedloga iz 2010. godine da SIP raspiše izbore za Mostar, samo za gradsku listu koju Ustavni sud nije proglasio neustavnom, sa zadržavanjem svih mehanizama zaštite nacionalnih prava, pa do prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakona iz ove godine koji je išao na Parlament BiH, hrvatske političke stranke su bili nositelji inicijativa za rješavanje političke krize grada Mostara. Budući da su svi prijedlozi redovito odbijani, bez nuđenja valjanih protuargumenata i alternativa, u sljedećim pregovorima će se inzistirati za uvezivanjem razgovora oko Mostara sa Travnikom i svim ostalim mjestima gdje su Hrvati manjina u odnosu na druge narode. Mišljenje lokalne zajednice Hrvata iz Središnje Bosne se mora uvažiti kada se radi o izradi rješenja koje bi se usvajalo na višim razinama.

GO Mostar HDZ1990