Saša Dalipagić se susreo sa novoimenovanima veleposlanikom BiH u Italiji Darkom Zelenikom

zelenika i dalipagić

Tema razgovora su bila neriješena pitanja iz oblasti prometa između Italije i Bosne i Hercegovine.

Kao prvo razgovaralo se o nepotpisivanju, od strane Italije, Sporazuma o priznavanju vozačkih dozvola između dvije zemlje. Obzirom, da prema procjenama u Italiji trenutno živi oko 40.000 državljana Bosne i Hercegovine, ovo se može smatrati ozbiljnim problemom, a što je vezano za upravljanje vozilima državljana Bosne i Hercegovine na teritoriji Italije.

Aktivnosti na izradi ovog sporazuma započele su još 2008. godine, kada je mješovita radna grupa sastavljena od članova iz Italije i Bosne i Hercegovine sačinila Nacrt sporazuma. Nakon određenih izmjena i dopuna Nacrta sporazuma, koje je uglavnom dala Italijanska strana, a koje je BiH i potpunosti prihvatila, Sporazum je usuglašen i dat u proceduru, te je usvojen u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i isti je u potpunosti spreman za potpisivanje.

Iako BiH inzistira da se predmetni Sporazum što skorije potpiše, unatoč našim urgencijama, od strane Italije već duže vrijeme nismo dobili obavijest o datumu i mjestu potpisivanja istog.

Drugo pitanje koje je razmatrano na sastanku jeste naplaćivanje pristojbe za strano vozilo, ( DIRITTO FISSO), prijevoznicima teretnih vozila iz Bosne i Hercegovine, prilikom obavljanja prijevoza tereta kroz Italiju.

Nemamo informaciju dali se ta pristojba naplaćuje i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Ta pristojba uvelike opterećuje prijevoznike u smislu povećanja troškova prijevoza i povećava cijenu samoga prijevoza, što se negativno odražava i na gospodarstvenike u Bosni i Hercegovini koji koriste usluge prijevoza tereta kroz Italiju.

Na kraju je zamjenik Dalipagić zatražio od veleposlanika Zelenike da u sklopu svoga rada i diplomatskim putem, pokuša sa nadležnim institucijama Italije ishoditi da se ova pitanja što prije riješe.

Veleposlanik Zelenika je prihvatio da ova pitanja stavi kao prioritetna u skladu sa svojim nadležnostima.