Šarović uputio Vijeću ministara BiH inicijativu za prihvaćanje 'Malog Schengena'

mirko sarovic
mirko sarovic

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uputio je danas Vijeću ministara BiH inicijativu za prihvatanje takozvanog „Malog Schengena“, zajedničke deklaracije za unapređenje regionalnog ekonomskog prostora, kojom se omogućava potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u cijeloj regiji.

Riječ je o deklaraciji koju su nedavno pokrenule tri zemlje (Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija), pozivajući i ostale zemlje regije da im se pridruže, a čiji je cilj uklanjanje graničnih kontrola i drugih prepreka slobodnom kretanju unutar zone slobodne trgovine - CEFTA za sve zemlje zapadnog Balkana, najdalje do 2021.godine, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Inicijativa između ostalog predviđa mogućnost prelaska granica sa osobnom kartom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama, u svim zemljama regije.

Također, omogućit će se nesmetan protok roba, bez zadržavanja na granicama, što je posebno značajno ako se ima u vidu da prema podacima Svjetske banke, kamioni na graničnim prelazima unutar zapadnog Balkana godišnje provode oko 26 milijuna sati, navodi se u saopćenju.

Stav ministra Šarovića je da Vijeće ministara BiH treba podržati ovu inicijativu u najkraćem mogućem roku, uz procjenu da će njeno stupanje na snagu snažno utjecati na ekonomski rast svih zemalja regije.