SARAJEVSKI PREGOVORI Ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno

Čović Sarajevo EU
Klix

Za danas su okončani pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH koji se vode između predstavnika bh. političkih stranaka, pod vodstvom veleposlanika SAD-a Michaela Murphya i direktorice pri Europskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst.

Nakon cjelodnevnih pregovora u kojima su sudjelovali predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik HDZ-a Dragan Čović, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, te brojni parlamentarci, čini se da nije došlo do značajnijih približavanja stavova, prvenstveno onih Čovića i Izetbegovića, navodi Klix.

"Napravljeno je dosta toga što vodi ka rješenju, pomaka ima, dosta pitanja i problema smo razjasnili, imamo dosta slaganja i očekujem da ćemo ipak neka rješenja naći", komentar je predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića nakon drugog dana pregovora o Izbornom zakonu u izaslanstvu Europske unije u Sarajevu, objavila je Fena.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je istaknuo da je danas bilo 'blagog popuštanja najradikalnijih stavova i nekog napretka'. "Ostaje famozna rečenica da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", poručio je Konaković.

Medijima se kratko obratio predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović. "Sutra u 12 sati nastavak, na dobrom smo putu", kratko je rekao Čović.

Problem i dalje predstavlja zahtjev HDZ-a da članove Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), koje sada imenuje Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, potvrđuje i Dom naroda PSBiH iako to nigdje nije sadržano u preporukama Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR-a).

Nastavak pregovora je u subotu u 12 sati.