SARAJEVO Američko i EU izaslanstvo nakon sastanaka s bh. političarima: Iznenađeni smo

SARAJEVO Američko i EU izaslanstvo nakon sastanaka s bh. političarima: Iznenađeni smo
Fena

Ovdje smo da izrazimo solidarnost Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije za Bosnu i Hercegovinu, na njenom transatlantskom putu, da damo podršku Bosni I Hercegovini u njenom kretanju, putovanju ka članstvu u Europskoj uniji.

To je kazao američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer koji je danas razgovarao sa liderima političkih partija u BiH i te razgovore ocijenio dobrim i konstruktivnim.

"Puno toga treba uraditi i puno je još posla pred nama, iako nije lako postići ono što se želi, ali su razgovori sa političkim liderima bili kvalitetni", ocijenio je Palmer. Bili smo iznenađeni time, dodao je, da su pokazali spremnost da se dođe do sporazuma koji će biti od koristi Bosni i Hercegovini i njenom kretanju naprijed kao i svim građanima BiH.

"Mi nemamo nikakva rješenja, ali ono što imamo su želja i volja da pomognemo i potaknemo razgovore, kako bismo na neki način dali taj osjećaj, 'injekciju' hitnosti – koliko je bitno i hitno da se ta pitanja što prije rješavaju", naglasio je Palmer.

"Postoji šansa", rekao je, "da se ove godine, koja nije izborna, riješe pitanja reforme Izbornog zakona BiH, ograničena ustavna reforma, izborno zakonodavstvo, ali i ekonomska reforma kao i pitanja koja treba rješavati da bi BiH išla ka prosperitetu i stabilnosti".

Razgovorima sa političkim predstavnicima u BiH pristustvovala je i izvršna direktorica za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst.

"Imali smo do sada izuzetno dobar dijalog u kojem smo se dotaknuli i realizacije i preporuka OSCE, vezano za izborni proces. Čuli smo dosta ohrabrujućih poruka, a osnovni cilj tih poruka je eliminacija diskriminacije koja je utvrđena zakonskim odredbama u BiH: a radi se o eliminiranju diskriminacije, korupcije u izbornom procesu, sprječavanju izbornih krađa i drugih povreda iz Izbornog zakona BiH", kazala je Eichhorst.