REPUBLIKANCI OŠTRO PO KRALJEVIĆU Teško da je Široki Brijeg uzor demokracije s ovakvom vlašću

Miro Kraljević
Hercegovina.info

Županijski Odbor Hrvatske republikanske stranke oštro je kritizirao trenutnu vlast u Širokom Brijegu i njezina gradonačelnika Miru Kraljevića.

Nakon njegove nove kandidature za istu poziciju, navode kako sada i najveći optimisti koji nikada nisu razmišljali o odlasku iz Širokog Brijega definitivno će dobro razmisliti ima li uopće prostora graditi budućnost u ovome mjestu.

"Čast pojedinim gospodarstvenicima, ali što se vlastodržaca tiče, oni su definitivno doprinijeli velikom iseljavanju i iz Širokog Brijega.

Kako bi se zadržao na vlasti i gradonačelnik Širokog Brijega spreman je sve obećati pa makar govorio i neistine o radu na razvoju ekonomije, nevladine udruge apeliraju na problem iseljavanja mladih, vjerski krugovi upozoravaju na nestanak naroda, odnosno vjernika, ponekad čak ističući da odlaze i oni koji nisu "u potrebi", ma što to značilo.

Međutim, brojke su neumoljive: istraživanje Unije za održivi povratak i integracije pokazalo je da je u posljednje dvije godine iz BiH iselilo preko  100.000 ljudi. Približno isto onoliko stanovništva koliko zajedno broje tri hercegovačke općine, Široki Brijeg, Čitluk i Čapljina.

Najavljujući svoju kandidaturu poput  kakvog “mesije“ i pričajući neistine, na drugoj strani, realnost Širokog Brijega je sasvim drugačija. Brojne škole ostaju bez učenika, neke područne škole u Širokom Brijegu su nakon 50 godina rada zatvorile svoja vrata upravo u mandatu Mire Kraljevića.

A prema evidenciji Službe za zapošljavanje u Širokom Brijegu je do 31.03.2020. godine bio najveći broj nezaposlenih u ŽZH i to 3790 osoba, kada se tome doda Corona virus, onda možemo kazati da su brojke značajno uvećane.

Zaduženja se nastavljaju, pad direktnih poreza je evidentan, a postoji i gubitak projektiranog priliva novca iz drugih izvora. Lijepe priče se pričaju uglavnom onima koji će na kraju sve te nebuloze i platiti - građani.

Dokaz tome su i sudske parnice koje Široki Brijeg redovito gubi a porezni obveznici plaćaju u milijunskim iznosima (vidljivo u izvješćima pravobraniteljstva). Za to nitko ne odgovara, a i zašto bi kad plaća tuđim novcem!?

O kolikom se nemaru gradskih vlasti radi najbolje se vidi na primjeru  jedne osnovne škole, od proglašenja elementarne nepogode (prošlo skoro godinu i pol)  na školi nije saniran ni krov, a da ne govorimo o dječjem igralištu iste škole.

Punih 16 godina, otkada obnaša funkciju gradonačelnika – Miro Kraljević priča se o kolektoru otpadnih voda, čija realizacija ni dandanas nije započela.

Unatoč tome, iz položenih kanalizacijskih cijevi (i taj projekt nije dovršen jer po projektu cijevi nisu postavljene u sve gradske ulice) fekalne vode završavaju u rijeci Lištici, koja ugrožava zdravlje žitelja mjesnih zajednica donjega toka. Široki Brijeg nema riješeno odlagalište otpada jer vlast nikada nije željela riješiti taj problem, pa u Širokom Brijegu ima desetke divljih deponija koje truju okoliš.

Vlast u Širokom Brijegu je zbog svojeg nemara izgubila sredstva za proširenje trećeg traka na pravcu od Kočerina prema Posušju (više od 5 milijuna KM).

Za dovršetak spomenika zaustavljanja tenkova u Pologu (postavljanje tenka) gradskoj vlasti Širokog Brijega trebalo je 11 godina.

Uređenju prostora od Trga širokobrijeških žrtava prema Robnoj kući i parkirališnom prostoru ispod Robne kuće bila je tema prošlih izbora.

Otkada je gradonačelnik Miro Kraljević  postao predsjednik NK Široki Brijeg, klub sve dublje grca u dugovima, ali i na tablici.

Teško da je Široki Brijeg baš uzor demokracije s ovakvom vlašću.

Uglavnom ga vodi "samodopadani vođa" koji ne sanja otići sa dužnosti.  Da ima imalo pameti ne bi oponašao „Tita“ od kojeg je, čini se čak i više na poziciji. A svi dobro znamo kojem je režimu pripadao spomenuti „diktator“, stoji u priopćenju HRS-a.