Republika Srpska planira iznenadno odcjepljenje

Milorad Dodik

"Dogodiće se iznenada", rekao je Dodik odgovarajući na pitanje novinara  o tome kada će plan biti realiziran, po ugledu na referendum na Krimu.

Dodik uopće ne sumnja da bi na referendumu u Republici Srpskoj pobijedio prijedlog za odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je riječ o državi 'koju su stvorili stranci, a Srbe frustrira i osuđena je na propast'. Predsjednik RS-a smatra da bi se taj entitet 'brže integrirao u EU-u samostalno', kao i da bi ekonomski prosperirao ako se odvoji od BiH.

Datum za za referendum još nije određen

No datum za referendum još nije određen, objašnjava Dodik za Newsweek: 'Čekat ćemo. Ne želimo destabilizaciju i kaos.' Dodika je naročito inspirirao referendum koji je nedavno održan na Krimu i pripajanje tog poluotoka Rusiji, a poziva se i na kretanja u Kataloniji i Škotskoj. 'Uostalom, Slovenija se 1990. odvojila od Jugoslavije. Imali su referendum i proglasili neovisnost. Nakon nekoliko godina postali su članica Europske unije', podsjeća Dodik na svoje viđenje nedavne prošlosti ovih krajeva.

Iako Milorad Dodik ističe povezanost Srba i Rusa, demantira da je o svojim planovima za secesiju razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 'Rusi su uvijek bili više fer prema nama nego Zapad, ali mi civilizacijski pripadamo Europi', smatra predsjednik RS-a, koji zaključuje da 'Republika Srpska ima sve elemente za uspostavljanje neovisne države; jedino nedostaje međunarodno priznanje'.

Srna