REAKCIJE IZ REPUBLIKE SRPSKE "Donijet ćemo svoj Izborni zakon"

Stevandić
Predsjednik.rs

Nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, iz RS stižu reakcije. 

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je kazao "da nadležni organi trebaju donositi zakone, a ne Schmidt" 

"Nedopustivo je nametanje zakona u BiH i RS tako nešto u načelu odbija", kazao je Stevandić. 

Predsjednik Demokratskog saveza (DEMOS) Nedeljko Čubrilović je ocijenio da domaći politički predstavnici trebaju dogovarati o svim pitanjima. Naglasio je da "Schmidt nikako nije smio dozvoliti nametanje izmjena", prenosi Avaz.

"Pogotovo je na tom planu nedopustivo davati ovlaštenja nekakvom Središnjem izbornom povjerenstvu BiH da se postavlja iznad vlasti i određuje tko će, gdje, što i kako raditi. RS ne priznaje visokog predstavnika, a i da su njegove odluke idealne prirode, to nije način i doprinos da BiH krene putem europskih standarda i zemalja koje imaju neki svoj integritet", naglasio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne partije Darko Banjac je ovo nazvao "katastrofalnom odlukom" i istakao da RS treba donijeti svoj izborni zakon. 

"On bi želio da nametnutim odlukama i silom promijeni odluku građana. Ako govorimo o ugroženoj sigurnosti, mislim da je Schmidt jedini čovjek koji ugrožava sigurnost cijele BiH", rekao je Banjac.

Napomenuo da Schmidt nije visoki predstavnik imenovan od Vijeća sigurnosti, ali i da po bonskim ovlastima nema pravo nametnuti odluke o izmjenama zakona.