REAKCIJA SAD-a "Nećemo mirno promatrati pokušaj odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine"

Milorad Dodik
Hercegovina.info

SAD neće mirno promatrati mogući pokušaja odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, poručili su u četvrtak iz američkog veleposlanstva u Sarajevu čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku koji je ranije tijekom dana ponovio tu staru prijetnju.

Reagirajući na Dodikovu izjavu kako će RS proglasiti neovisnost istog trenutka u kojemu bi visoki predstavnik za BiH nametnuo zakon o statusu državne imovine što bi se moglo dogoditi već u siječnju, iz američkog su veleposlanstva podsjetili kako su entiteti mogući tek kao sastavni dijelovi države Bosne i Hercegovine, a izvan nje ne mogu postojati niti opstati.

Pravo na secesiju, kako su istaknuli, ustav BiH ne predviđa ni za entitete niti za bilo koju drugu administrativnu teritorijalnu jedinicu, prenosi Hina.

"Sjedinjene Američke Države opetovano su jasno dale do znanja da će reagirati i suprotstaviti se antidaytonskom djelovanju, što secesija i jest. Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob", stoji u izjavi američkog veleposlanstva koju su prenijeli lokalni mediji.

Dodik je u intervjuu za entitetsku televiziju RTRS kazao kako pretpostavlja da će u slučaju odcjepljenja RS Amerikanci tražiti vojnu intervenciju u BiH, ali vjeruje kako ima prijatelje po svijetu koji to mogu spriječiti.

Dodikove opetovane secesionističke prijetnje osudili su brojni političari u BiH poput premijera Federacije i predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića te ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika stranke Narod i pravda (NiP) Elmedina Konakovića.

Ti političari koji su i Dodikovi koalicijski partneri u vlasti upozorili su čelnika bosanskih Srba kako svojim istupima i provokacijama riskira "sukob i krvoproliće", kako je to kazao Nikšić dok mu je Konaković poručio kako neće biti dobro ni za njega, ni za njegove sljedbenike izabere li put konfrontacije jer će time odvesti RS u potpunu izolaciju.

Reagirao i Plenković

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak je rekao da prijetnje čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika o odcjepjenju nisu ništa novo jer separatističko secesionističke tendencije unutar Republike Srpske traju već godinama te ponovio da Hrvatska podržava cjelovitu BiH i njezin put prema Europi.

Dodik je u intervjuu za entitetsku televiziju RTRS najavio da će parlament RS proglasiti neovisnost istog dana kad visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametne zakon o statusu državne imovine. Kazao je kako ima najave da će takva odluka biti donesena već u siječnju dodajući da su u RS-u već obavili pripreme za takav scenarij odnosno za proglašenje odcjepljenja.

Također je rekao kako ima prijatelje u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju u slučaju da Republika Srpska proglasi odcjepljenje od BiH.

"Postoje separatističko secesionističke tendencije unutar Republike Srpske koje traju već godinama. To nije ništa novo, mi o tome pričamo zadnjih deset godina (...), meni ovo djeluje kao sve već viđeno", rekao je Plenković na sjednici vlade.

Istaknuo je, međutim, da postoje i "tendencije za jaču centralizaciju, unitarizaciju zemlje koje dolaze od nekih bošnjačkih stranaka".

"I imate koncept koji mahom zagovaraju hrvatske političke stranke koji se temelji na ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda gdje su po meni Hrvati ti koji su najzainteresiraniji i najangažiraniji na europskom putu zemlje, što mi smatramo da je dobro za sva tri naroda i to ćemo podržavati", rekao je premijer.

Po njegovim riječima, Dodikove izjave su "ponavljanje", iako, kako je rekao, ne treba podcjenjivati širi politički kontekst.

"Tako da u ovom trenutku, ne podcjenjujući ovaj širi kontekst - rusku agresiju na Ukrajinu, Hamasov teroristički napad na Izrael, izraelski odgovor i sukob koji traje, intenzitet nezakonitih migracija koji je više nego vidljiv, širu nestabilnost koja postoji u dijelovima afričkog kontinenta - sve se to reflektira na Europu pa i ove tenzije koje smo imali na Kosovu prije tri mjeseca. Sve su to stvari koje ne treba podcijenjivati", rekao je Plenković.

No, Hrvatska, ponovio je šef vlade, "podržava cijelu BiH da ide prema Europi, da se stabilizira, da funkcionira, da nema napetosti i sukoba".

"To je naš cilj. To je naša politika, konzistentna", rekao je premijer.