REAKCIJA HNS tvrdi da se u Uskoplju ozbiljno manipulira

HNS predsjedništvo ploča
Hercegovina.info

"Službeno okončanje izbornog procesa vezanog za nedavno održane lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, nažalost, u praksi je pokazalo sve ono na što kao krovna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini mjesecima već upozoravamo.

Najbrutalnija izborna manipulacija s naznakama teškog kaznenog djela trenutno se događa u Gornjem Vakufu/Uskoplju gdje se u trenutku ogromnog smanjivanja razlike između bošnjačkog i hrvatskog kandidata za načelničko mjesto naprasito prestalo brojati pridošle glasove poštom. Za takvo što iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH nisu dali nikakvo zakonski utemeljeno objašnjenje.

Stranka demokratske akcije (SDA) je u ovoj općini krenula sa slavljem dva dana prije službene potvrde od strane SIP-a BiH kada je razlika s prvotnih 846 glasova došla na svega 130. Postavljamo pitanje kako OO SDA ima informacije jedne institucije koja u tome trenutku proces prebrojavanja još uvijek obavlja? Pored ove općine, na djelu je čitav niz manipulacija i u drugim općinama poput Srebrenika, Kalesije, Teslića i niza drugih općina koje imaju pritužbe na ovakav način rada ove institucije.

Izborni procesi su demokratski mehanizam da biramo svoje predstavnike. Ukoliko će nadležna institucija za provođenje i nadgledanje izbornog procesa nasilno mijenjati naš izbor, onda de facto i de iure nismo ništa drugo nego društvo diktature i tiranije gdje će određene politike svojim utjecajem postavljati onoga tko im politički i/ili nacionalno odgovara. Slična stvar se događa i u Travniku gdje se vrši politički pritisak, kada u trenutku jedne tragedije i smrtnog slučaja kandidata za načelnika, pojedinci šalju poruke kojima je cjelokupna javnost mogla posvjedočiti.

Pozivamo sve političke stranke i opcije, bez obzira na nacionalni predznak ili političku pripadnost, da snažno djelujemo u borbi protiv svih neregularnosti ovog nelegalnog i nezakonskog tijela koje ruši demokratski poredak i izbornu volju stanovnika ove zemlje.

Također, pozivamo nadležne pravosudne institucije da se uključe u ovaj krajnje netransparentan, nedemokratski i nezakonski izborni proces i pokažu pravnu državu na djelu. Uz institucije naše zemlje, pozivamo i očekujemo snažno djelovanje institucija EU i njihovog predstavništva u našoj zemlji, veleposlanstva SAD, kao i međunarodnih institucija poput OHR-a, OESS-a.

Hrvatski narodni sabor (HNS) jasno i nedvosmisleno poručuje kako ćemo iskoristiti svaki pravni mehanizam i lijek u borbi protiv rušenja demokratske izborne volje u Bosni i Hercegovini. Ovi lokalni izbori nisu ništa drugo nego probni balon ovakvog nelegalnog SIP-a BiH za procese Općih izbora 2022. godine kada, već sada, bošnjačka politika najavljuje rušenje konstitutivnosti hrvatskog naroda na svim razinama i izbacivanje legitimnih predstavnika našeg naroda", navodi se u priopćenju Hrvatskog narodnog sabora BiH.