Reagiranje hrvatskih političara na sjednicu skupštine Srednjobosanske županije

Tabla Srednjobosanske županije

... Travniku na konferenciji za novinare zastupnik HDZ 1990 u SBŽ-u Anto Bilić .

"Tijekom sjednice bošnjački političari predvođeni SDP-om, koji je definitivno razgolitio svoju politiku i skinuo plašt socijaldemokracije, pokazali su svoj konačni cilj, a to je rušenje i uništavanje svega što je hrvatsko u Središnjoj Bosni. Ovakva politika, ako joj se da mjesta, a dalo se i previše, srušit će Bosnu i Hercegovinu i neće ostvariti suživot i dobar život svih ljudi u BiH", kazao je Bilić na konferenciji upriličenoj u povodu formiranja vlasti u SBŽ-u.

Predsjednik Srednjobosanskog županijskog odbora (ŽO) HDZ BiH Nikola Lovrinović kazao je kako je na sjednici Skupštine poslana vrlo ružna poruka Hrvatima Središnje Bosne te da se "dogodio doslovce politički terorizam, gdje su bošnjački političari apsolutno ignorirali volju hrvatskog naroda".

Lovrinović je kazao kako će ŽO HDZ BiH imati sastanke s predstavnicima parlamentarnih stranaka s hrvatskim predznakom u SBŽ-u s kojima ima potpisan sporazum, s općinskim organizacijama HDZ BiH u SBŽ-u, predstavnicima udruga proisteklih iz domovinskog rata, kao i s visokim dužnosnicima stranke.

"S ovim se stanjem nećemo miriti i nećemo dopustiti da se netko poigrava s voljom 38 000 birača koje su dali povjerenje 'Bloku 10' kojega sačinjavaju stranke s hrvatskim predznakom. Sramotno je da je za ministra izabrana osoba čija stranka nije uopće parlamentarna", dodao je Lovrinović.

Zastupnik HSS-NHI u SBŽ-u Anto Lozančić kazao je kako su na sjednici Skupštine grubo narušena prava hrvatskog naroda u Srednjobosanskoj županiji, te da su bošnjački zastupnici apsolutno ignorirali Ustav kao i poslovnik o radu Skupštine.

"Moja stranka je protiv trećeg entiteta, ali nakon ovakve sramotne sjednice očito je da nas Bošnjaci tjeraju u tom smjeru. Nijedna parlamentarna hrvatska stranka nije u vlasti. Ne znam ima li se smisla pitati koja se poruka šalje Hrvatima u Središnjoj Bosni", kazao je Lozančić.

Fena