Raguž službeno najavljuje kandidaturu za predsjednika 'Devedesetke'

Iako ni jedan od mogućih kandidata za novog-starog predsjednika stranke nije potvrdio nagađanja, dva imena su se već profilirala: aktualni predsjednik Božo Ljubić, predsjednik 'Devedesetke' od njenog utemeljenja u travnju 2006. i Martin Raguž njegov zamjenik.

Iako se neko vrijeme nagađalo da će u "igru" za predsjednika stranke ući i "drugi" Ljubić, Damir Ljubić aktualni državni ministar za ljudska prava i izbjeglice, izvori iz te stranke govore da se on neće kandidirati ukoliko se kandidira stariji Ljubić.

Međutim, kako republikainfo.com doznaje, ovi izbori već najavljuju promjene, a iz županijskih organizacija te stranke može se naslutiti velika potpora koju pružaju zamjeniku predsjednika u kandidaturi.

Podsjetimo, Martin Raguž je neslužbeno najavljivao kako je spreman preuzeti političku odgovornost za sudbinu 'Devedesetke', a iz županijskih organizacija se povećava pritisak da svoju kandidaturu za preredsjednika i službeno najavi.

Prema informacijama kojima raspolaže republikainfo.com, Raguž se kandidaturu službeno uskoro i obznaniti.

U ovom kontekstu važno je podsjetiti da suparnik starog predsjednika već uživa podršku županijskih ogranaka u središnjoj Bosni, HBŽ-u, ŽZH-u, HNŽ-u ali i ZDŽ-u, Brčko distriktu kao i u RS-u, a ujedno je i najaktivniji u radu s mladeži stranke.

Raguž se do sada mudro držao "po strani" kada su u pitanju beskonačni, bezidejni, neiskreni i uzaludni pregovori 'šestorke' i 'četvorke', čiji je svaki novi sastanak rušio njihov politički kredibilitet.

Međutim, dok lideri najjačih bh stranaka bilježe fijasko za fijaskom u pregovorima s međunarodnom zajednicom, koji su i zata potpuno zaustavljeni, Raguž bilježi potpuno drugačiji rezultate.

Podsjedimo, predsjednik Europske narodne stranke (EPP) Wilfried Martens nedavno je ugostio u Bruxellesu predstavnike Centra za nove inicijative (CNI) i visokopozicionirane političare stranaka desnog centra iz BiH: Martina Raguža, Senada Šepića, Igora Crnadka i Amera Obradovića (CNI), te direktoricu Fondacije Konrad Adenauer (Ured u Sarajevu), Sabinu Woelkner.

Predsjednik najveće političke grupacije u Europskom parlamentu dao je snažnu podršku političkom konceptu kojeg promovira CNI, a koji se odnosi na politiku integracije, dijaloga i unutarnjeg dogovora, te zajedničkog nastupa i djelovanja stranaka desnog centra.

Iako za sadašnju katastrofu u kojoj se nalazi BiH nije bio ni potreban poseban zaključak, ipak je zaključeno da sadašnje političke elite ne ostvaruju toliko očekivane reforme na europskom putu, te da građani BiH moraju prestati biti taoci loših političkih odluka i procjena.
Ukoliko se navedeno pogleda u širem kontekstu, poruka predsjednika najjače europske pučke stranke nije beznačajna.

Stoga će novi ili stari predsjednik HDZ-a 1990 uvelike odrediti i budućnost te stranke ali i ozbiljnije preispitivanje koalicije s jačim HDZ-om, kao i pravih razloga zašto je predsjednik te stranke promptno sklopio sporazum s predsjednikom HDZ-a BiH, unatoč dijametralno različitim stavovima - treba se prisjetiti da je 'Devedesetka' upravo i nastala kao alternativa HDZ-u BiH.

No, još jedno od teških pitanja na koje će aktualni predsjednik morati odgovoriti su i ona pred zagrebačkim sudom u postupku 'FIMI media' koji se vodi protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Naime, na svjedočenje su pozvani i Ljubć i Raguž, no Ljubić se već duže vrijeme dovodi u upitnu "financijsku vezu" s bivšim premijerom.

S druge strane, iz HDZ-a BiH ne žele da im sadašnji politički partner izgubi u igri za predsjednika 'Devedesetke' jer bi time "u vodu pala" i dvogodišnja uvjeravanja članstva kako je 'deal' s HDZ-om dobar i u cilju nekih viših interesa.

Ljubić do sada nije imao ozbiljnog protivnika, a Ragužu se pruža jedna od najvećih podrški do sada, no tek će izborni sabor dati odgovor na pitanje: Kojim će putem krenuti HDZ 1990.

Ipak, ono što je jedino jasno je da se niti jedan od dva HDZ-a neće odazvati bezbojnim pozivima za ujedinjenjem, predsjednika HDZ-a iz Hrvatske Tomislava Karamarka, a što se može protumačiti i miješanjem u unutarnju politiku susjedne zemlje