Raguž: Problem Mostara je što ga se drži taocem politika

Nužno je u sljedećih nekoliko mjeseci osigurati bar 4 ili 5 strateških projekata za Mostar, kao i postizanje političkog dogovora kroz pozitivnu sliku, a ne negativnu.

Ne želimo podjele jer to ne donosi dobro, nužan je kompromis, istaknuo je Raguž.

U pregovorima oko Mostara, po ocjenama PIC-a, HDZ 1990 imao je najkonstruktivniju poziciju, kazao je Raguž ističući kako žele zadržati tu poziciju.

"Ne osporavamo ni HDZ-u BiH i SDA-u da daju doprinos u traženju rješenja i sigurno da nije bilo dobro što SDA u jednom trenutku uopće nije bila za stolom, i dobro je da su sada za stolom (...) Činjenica da su te dvije stranke preuzele odgovornost je pozitivna", kazao je Raguž.

"Razgovori oko Mostara moraju teći paralelno u tri ili četiri pozicije: jedna je promjena izbornih pravila, primjena odluke Ustavnog suda i promjena izbornog zakona i u tom kontekstu moramo ispoštovati zahtjev presude, a to je da se izjednači pravo glasa. Modaliteti su stvar dogovora i kompromisa", istaknuo je Raguž.

Po njegovim riječima, što se tiče Gradskog vijeća Mostara i instrumenata zaštite vitalnog nacionalnog interesa ono ima najkvalitetnija rješenja i neupitna za sve i nitko ih ne dovodi u pitanje.

"Problem je što se grad drži taocem određenih politika i nespremnosti da se prihvati kao istinski multietnički, funkcionalni i europski grad gdje će zaštita vitalnih nacionalnih interesa kroz Vijeće postojati a gdje će se nužno morati osigurati upravljanje gradom kvalitetno", naveo je Raguž.

"Zašto se gradonačelnik ne bi birao neposredno, zašto ne bi formirao tim, zašto ne bi polagao račun javnosti i biračima, a neka Vijeće donosi odluke i štiti interese svih drugih. Dok to ne bude mi ćemo se vratiti u krug", istaknuo je Raguž.

Raguž: Pretumbacija u Vijeću ministara zahtijeva duboku i ozbiljnu raspravu

''Svaka 'pretumbacija' u Vijeću ministara u BiH zahtijeva duboku i ozbiljnu raspravu jer mi trebamo biti fokusirani na prioritete pred kojima se BiH nalazi i znamo da smo u tim pokušajima promjene parlamentarnih većina izgubili energiju, snagu i fokus s ovih najvažnijih pitanja", izjavio je danas u novotvorenim prostorijama HDZ-a 1990 u Mostaru predsjednik te stranke Martin Raguž.

Kazao je to na neformalnom druženju s novinarima odgovarajući na pitanje ima li smisla "nova" destabilizacija Vijeća ministara i smjena ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, odnosno izlazak SDS-a iz vlasti. Istaknuo je i to kako HDZ 1990 kao stranka nije službeno komunicirala oko tog pitanja.

"Smatramo da je najveći mogući prioritet konsenzus i kompromis oko presude europskog suda prije Bruxellesa. Mi odavno nudimo multilateralne sastanke i transparentnost odvijanja pregovora. Vjerujem da će već idući tjedan nakon završetka niza sastanaka doći do toga, po meni trebalo je i prije (...) i da vidimo možemo li doći 1. listopada s konsenzusom ili ne možemo", kazao je Raguž.

Izrazio je bojazan da zauzimanje pozicija kroz promjenu parlamentarne većine znači fokus nekih stranaka na zadržavanju pozicija u vlasti i pripremu za predstojeće izbore 2014. godine, a ne opće prioritete. Raguž ističe kako HDZ 1990 kao stranka želi napraviti diskontinuitet od takve vrste političkog pitanja.

HDZ 1990 je fokusiran na strukturalnu reformu Federacije BiH i taj proces je otvoren, on je neminovan i treba biti strukturalan, a ne kozmetički, poručio je Raguž.

"To treba uraditi kroz strukturu Federacije BiH, a ne kroz ukidanje županija već kroz okrupnjavanje", naveo je Raguž. Ističe kako je racionalizacija broja županija nužna jer će u suprotnome doći do bankrota.

Fena