Raguž: Pozivam HSP na stvaranje velike hrvatske koalicije – još nije kasno!

Mislim da još nije kasno za tu vrstu priče iako su teške riječi pale. Velika hrvatska koalicija ojačala bi poziciju Hrvata u BiH", kazao je Raguž gostujuću u emisiji „Srijedom u srijedu" Radija Herceg-Bosne.

„Time bi bila onemogućeno istiskivanje volje hrvatskoga biračkoga tijela u konstituiranju vlasti", naglasio je Raguž.

Potvrdio je da je Zlatko Lagumdžija nudio i jednom i drugom HDZ-u samostalno sudjelovanje u vlasti kako bi došlo do raskola savezništva između dva HDZ-a.

„Nisam ovdje u pitanju ja ili personalno netko drugi. Evo neka mene ne bude u vlasti, ali važno je da se ispoštuje volja hrvatskoga biračkoga tijela izražena na izborima. Posljednja brana je izbor izaslanika u Dom naroda. Ovdje nije riječ o opstruiranju nego odgovoru na pokušaj istiskivanja biračke volje jednog cijeloga naroda", poručio je Raguž.

„Nažalost još ne vidim na koji način izaći iz ovako teškoga stanja koje se pretvara u agoniju. Vode se i diplomatski razgovori i nadam se da će doći do popuštanja pozicije SDP-a koji želi sudjelovati u hrvatskoj kvoti ministara", istakao je zamjenik predsjednika HDZ-a 1990.

Rekao je i kako su hrvatski zahtjevi oko uspostave hrvatske federalne jedinice u sklopu međunarodno priznatih granica u BiH sve prihvatljiviji i kako BiH iz konfederacije pretvaraju u federaciju što jača državu.

„Moramo jačati ulogu medija, Sveučilišta, HNK Mostar i ostalih institucija kulture koje bi trebale biti embrij hrvatske federalne jedinice. Nažalost tu smo svi pali na ispitu na županijskoj razini, no to će se morati promijeniti. Jamčim vam da će se promijeniti nakon konstituiranja vlasti u županijama", kazao je Raguž.

dnevnik.ba