Raguž: Do kraja godine uredi HNS-a u Washingtonu i Bruxssellesu

Podsjetimo, Hrvatski narodni sabor, koji okuplja izabrane zastupnike dva HDZ-a te, još osam manjih političkih stranaka, aktiviran je nakon ponovnog izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, te uspostave vlasti u Federaciji bez predstavnika stranaka (dva HDZ-a) za koje je na izborima u listopadu prošle godine glasala većina bh. Hrvata.

Nakon što je Republika Srpska već otvorila svoje urede u brojnim državama svijeta, u javnosti se sve češće postavlja pitanje, stvaraju li se, uz postojeću službenu diplomatsku mrežu BiH, i paralelne nacionalne diplomatske mreže?

„Nedovoljno objektivna slika stvarnog stanja u BiH"

Raguž objašnjava kako su se politički predstavnici bh. Hrvata na ovaj korak odlučili, jer postojeća Dipolatsko konzularna predstavništva BiH ne daju dovoljno objektivnu sliku stvarnog stanja u BiH, pozicije hrvatskog naroda, kao ni legitimnih zahtijeva političkih predstavnika tog naroda.

„Uz pravovremene razmjenu informacija s glavnim institucijama u Bruxellesu i Washingtonu glavni cilj nam je zaustaviti i promijeniti negativnu percepciju o hrvatskim legitim zahtijevima kad je riječ o hrvatskoj ustavnoj, institucionalnoj i stvarnoj poziciji u BiH, poštujući naravno integritet i subjektivitet Bosne i Hercegovine i njezinih institucija", kaže naš sugovornik. Dodaje kako već postoji iskazana spremnost hrvatskog iseljeništva da se aktivno uključi kadrovski, i logistički i financijski u otvaranje ureda HNS-a u inozemstvu.

Komentator Dnevnog avaza Fadil Mandal ne vidi ništa sporno da Hrvatski narodni sabor otvara svoje urede u inozemstvu. Meutim, on upozorava da aktivnost tih ureda ne bi smjela ulaziti u kompetencije vanjske politike BiH, koja se vodi preko Ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko-konzularne mreže.

„Netko će to shvatiti i kako udar na državu, udar na vanjsku politiku, neku vrstu paralelizma koju prakticira i Dodik. Međutim, ja ne bi išao tako oštro i tako daleko sve dok to ostaje u okvirima prezentiranja hrvatskih interesa u BiH i dok to ostaje na razini nekog predstavništva koje mi više liči na neko nacionalno, kulturno, nego na državno predstavništvo, kaže Mandal za Deutsche Welle.

Oštre kritike na račun Sarajeva

U Republici Srpskoj, očekivano, s odobravanjem komentiraju odluku HNS-a o otvaranju ureda u inozemstvu. Izvršni tajnik vladajućeg SNSD-a Rajko Vasić, kaže kako je to dobar korak za bh. Hrvate ali i za Bosnu i Hercegovinu. Jer, objašnjava, svako takvo predstavništvo može doprinijeti realnoj slici BiH u svijetu koja je, po njegovom mišljenju, znatno ocrnjena i devastirana od rata do danas sustavnom, kako kaže, propagandom Sarajeva.

Radio Deutsche Welle zatražio je i stav Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o otvaranju ureda HNS-a u Washingtonu, Bruxellesu i Berlinu . Na naš zahtijev pismeno je odgovoreno kako „Ministarstvo ne komentira predmete ovakve prirode".

dnevnik.ba