RADUJTE SE Vlada FBiH najavila uvećanje mirovina za 2,8 posto

RADUJTE SE Vlada FBiH najavila uvećanje mirovina za 2,8 posto
Vlada FBiH

Na inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića tijekom petka je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održan sastanak s direktorom Federalnog zavoda MIO Zijadom Krnjićem i predstavnicima dva federalna udruženja umirovljenika sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru, Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom i njihovim suradnicima.

Premijer FBiH obavijestio je predstavnike umirovljenika da će biti usklađene sve mirovine, izuzev onih najviših, za ovu godinu i to za 2,8 posto. Ovo uvećanje proizilazi iz člana 79. Zakona o MIO, a bit će isplaćeno sa mirovinama za kolovoz, 5. rujna ove godine. Tada će umirovljenici u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. siječnja 2020. godine.

Dogovoreno je i da do kraja rujna ove godine budu usuglašene izmjene i dopune Zakona o MIO, kojim će, između ostalog, biti riješeno i pitanje izvanrednog usklađivanja mirovina. "Umirovljenici su se pokazali kao faktor stabilnosti tijekom situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Mi smo davno kazali da ćemo na svaki način štititi ovu populaciju. Takozvani korona zakon prestaje s važenjem 31. srpnja i zato smo u mogućnosti da s mirovinom za kolovoz počnemo isplatu uvećanih mirovina za 2,8 posto u skladu sa Zakonom o MIO.

Mi smo i dosad surađivali veoma korektno i moj i stav ove Vlade je uvijek bio da provedemo dogovoreno s vama, ali da to bude na realnim osnovama kako bi bilo i ispoštovano. Novi zakon o MIO je definitivno velika prednost i koja god Vlada da dođe i tko god bude na čelu Zavoda MIO, vi umirovljenici ste osigurani zakonom", kazao je premijer Novalić.

Direktor Krnjić je podsjetio da je dosad ispoštovan svaki dogovor s umirovljenicima, te naglasio potrebu izmjena i dopuna Zakona o MIO, podsjetivši da je i prilikom usvajanja u Parlamentu FBiH zaključeno da će biti praćena njegova provedba i, u skladu s tim, pripremane korekcije. "Moramo svi biti svjesni da ni novi zakon nije mogao drastično uvećati mirovine, ali da je postavio temelje za njihovo kontinuirano i realno povećanje. Bitno je da je naš mirovinski sistem na zdravoj osnovi", kazao je Krnjić.

Predstavnici umirovljenika su premijeru Novaliću i direktoru Krnjiću ukazali na status umirovljenika od kojih njih većina, kako su istaknuli, žive od minimalne mirovine, ali ipak uredno plaćaju sve svoje obaveze. Naglasili su da njihovoj populaciji Zakon o MIO daje veliku sigurnost u redovnoj isplati mirovina, ali i da su neophodne određene izmjene i dopune, posebno one vezane za članove koji reguliraju izvanredno usklađivanje.

"Odlazimo odavde veoma zadovoljni, jer možemo reći da ispunjavate ono što ste nam i obećali. I vama i Vladi FBiH dajemo veliku podršku. Iako je 'korona zakonom' bilo suspendirano usklađivanje mirovina, koje evo sad možemo najaviti, značajno je bilo da ste kroz taj isti zakon dali garanciju isplata mirovina na dostignutom nivou. To je nama značilo puno", kazao je Mehić. Od stupanja na snagu novog Zakona o MIO, 1. ožujka 2018. godine, izvanredno su usklađene stare mirovine za deset i pet posto, sve minimalne mirovine, a zatim je uslijedilo i njihovo redovno usklađivanje, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje vlade FBiH.