Purda će u ponedjeljak biti saslušan na zahtjev Srbije

Beogradski je sud saslušanje Purde zatražio kroz mehanizam koji predviđa suradnju dviju država u pružanju međunarodne pravne pomoći.

U ovakvim slučajevima saslušanje provodi tužitelj Tužiteljstva BiH a predstavnici suda koji traži saslušanje u tom postupku mogu sudjelovati samo kao promatrači.

"Riječ je o uobičajenom postupku odnosno o zahtjevu kakve Tužiteljstvo BiH primi na desetke svake godine", kazao je ranije Hini glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Saslušanje koje treba biti provedeno u Tužiteljstvu BiH nije povezano s odlučivanjem o mogućem Purdinu izručenju Srbiji koji vodi Sud BiH, ustvrdio je Grubešić no ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak drži kako veza ipak postoji.

Prvostupanjsko vijeće Suda BiH ranije ovog tjedna donijelo je odluku kojom je dopustilo Purdino izručenje ocijenivši kako su ispunjene formalno-pravne pretpostavke da se taj postupak provede.

Obrana je na tu odluku najavila žalbu a kada ona bude podnesena razmatrat će je prizivni odjel Suda BiH.

Ministar Čolak koji treba donijeti konačnu odluku o mogućem Purdinu izručenju izjavio je kako je iznenađen da je Sud BiH uopće odlučivao o zahtjevu Srbije prije nego je provedeno saslušanje zakazano za 21. veljače.

Čolak drži da to ipak može bitno utjecati na stajalište srbijanskog pravosuđa o cijelom slučaju.

„Postoji mogućnost da poslije saslušanja Purde u BiH a u Vukovaru i Zagrebu njegovih suboraca Petra Janjića i Danka Maslova narednog tjedna Srbija i povuče molbu za izručenje. Takva mogućnost apsolutno postoji", izjavio je Čolak.

Ministar pravosuđa BiH drži kako je već sama nakana beogradskog suda da sasluša Purdu „dovoljna pretpostavka kako se žele uvjeriti postoji li u ovom slučaju osnovana sumnja".

Purda je uhićen u BiH 5. siječnja na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i nemoćnim osobama.

(Fena)