Purda sletio u Osijek vladinim avionom: Sretan sam i jedva čekam vidjeti djecu

tihomir purda, izručenje, tihomir purda, Osijek
Avionom Vlade Republike Hrvatske oko 19,30 sati na osječki aerodrom u Klisi sletio je vukovarski branitelj Tihomir Purda, nakon što je danas poslije podne pušten iz ekstradicijskog zatvora u Zenici.

Nakon izlaska iz zrakoplova kratko je novinarima izjavio da se zahvaljuje na pomoći hrvatskoj vladi, braniteljima, svojim odvjetnicima, te da mu je najveća želja što prije doći svojoj obitelji u Vukovar.

Iz zatvora u Zenici hrvatski branitelj Tihomir Purda u pratnji svog odvjetnika Josipa Muselimovića došao je do sarajevskog aerodroma odakle je poletio prema osječkoj zračoj luci.

Dočekali su ga hrvatski branitelji, logoraši i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Iz osječke zračne luke automobilom je krenuo prema Vukovaru.

Pušten je u kasnim poslijepodnevnim satima iz ekstradicijskog pritvora u Zenici, a odmah po izlasku je kazao kako je sretan što je na slobodi i da jedva čeka vidjeti svoju obitelj.

"Sretan sam i jedva čekam da vidim svoju djecu", kazao je Purda neposredno nakon što je nešto prije 18 sati pušten iz zatvora u Zenici gdje se od 5. siječnja nalazio u ekstradicijskom pritvoru određenom jer je Srbija za njim raspisala međunarodnu tjeralicu pod sumnjom da je počinio ratne zločine.

"Dani koje sam proveo u zatvoru u Zenici bili su ispunjeni neizvjesnošću, jer doista nisam znao kako će sve ovo završiti", kazao je Purda Hini u ekskluzivnom razgovoru telefonom neposredno nakon što je napustio zenički zatvor. "Vjerovao sam ipak našoj vladi i sad sam sretan i presretan", kazao je Purda.

Dodao je kako mu je bilo veoma važno da je njegovo ime gotovo svakodnevno bilo u medijima i da mu je to bio dokaz kako nije zaboravljen. Potvrdio je kako se tijekom boravka u Zenici s njime iznimno korektno postupalo i da na to nema nikakvih primjedbi.

"Naredni korak je odmarati se i nigdje ne izlaziti i biti sa svojom ženom i djecom koju sam toliko poželio", kazao je Purda za Hinu.

Purda je pušten na temelju odluke Suda Bosne i Hercegovine koji je tijekom dana dobio službenu obavijest od srbijanskog ministarstva pravosuđa da Srbija odustaje od kaznenog progona tog branitelja kao i od zahtjeva za njegovo izručenje.

Srbijansko se pravosuđe na to odlučilo konstatirajući kako nema niti jednog dokaza da su Purda, Danko Maslov i Petar Janjić počinilo ratne zločine protiv nemoćnih osoba i ranjenika za što ih se ranije sumnjičilo.

Purda je iz zeničkog zatvora izašao u pratnji odvjetnika Josipa Muselimovića i generalne konzulice Hrvatske u Sarajevu Marijane Mikulić te je odmah sjeo u automobil. Brojnim je novinarima uspio prije toga dobaciti tek kako mu je sada najvažnije otići kući u Vukovar i tamo se nakon dva mjeseca naći s obitelji koja ga čeka.

"Ne mogu vam opisati... Osjećaj je odličan", kazao je Purda pojašnjavajući kako mu za opisivanje svega kroz što je prošao treba vremena i odmora. "Kad se odmorim i kad prenoćim...", izustio je Purda. Na pitanje je li vjerovao da će ga pustiti kazao je "i da jest i da nije".

Purdin odvjetnik Josip Muselimović istaknuo je kako je od samog početka cijelog slučaja bio uvjeren u Purdinu nevinost.

"Vjerovao sam da je ovo jedini realan ishod ovog kaznenog postupka", kazao je Muselimović dodajući kako je sretan što je Purda napokon krenuo svojoj djeci ali i zato jer se dokazalo da je on častan čovjek koji je bio i častan branitelj svog grada.

"Mislim da Purda zaslužuje svako poštovanje i zbog toga se prema njemu na isti način odnosila vlada Hrvatske, veleposlanstvo i generalni konzulat Hrvatske u Sarajevu. Za ova dva mjeseca Purda nema nikakvu primjedbu na ponašanje Granične policije BiH, policijskih službi i napose djelatnika Kazneno-popravnog zavoda u Zenici", istaknuo je Muselimović. On je odao i priznanje Tužiteljstvu BiH jer je svoj posao obavilo na "najprofesionalniji način".

Muselimović je podsjetio kako nakon svega Purdi pripada pravo na nadoknadu štete no o tome će se, po odvjetnikovim rječima, razgovarati kad se sve smiri, a Purda malo odmori.

izvor: nacional.hr