Punim plućima ulazi u bh. politiku

Podsjetimo da je Ministarstvo pravosuđa po Glavaševom bijegu iz Hrvatske službeno zatražilo od BiH da ga izruči hrvatskim pravosudnim tijelima, no to je zbog nepostojanja ugovora o međusobnom izručivanju od samoga početka bilo nemoguće. Glavaš je jučer za naš list rekao da ova država ima perspektive i da je ovo potvrda funkcioniranja pravnog sustava u BiH “za razliku od Hrvatske”, u kojoj, smatra, i zadnja događanja pokazuju da postoji simbioza politike i pravosuđa koje je sluga političkih interesa.

“Osjećam se kao slobodan i ravnopravan državljanin moje države BiH koja daje široke mogućnosti za moj budući rad i javno i političko djelovanje u ovim okolnostima. Očekivati je da ću sada punim plućima krenuti u javno i političko djelovanje”, rekao je Glavaš. Dodaje da je u posljednjih nekoliko mjeseci bio zaokupljen gradnjom kuće koja mu je uzimala mnogo vremena, ali koja je pri kraju.

“Sada mi se otvara mogućnost i prostor za javno i političko djelovanje u novim životnim okolnostima u BiH”, poručio je Glavaš. Glavašev politički aranžman među Hrvatima u BiH dao se nagovijestiti još prije mjesec dana, kada je nakon sjednice HDSSB-a u Tomislavgradu izrazio nezadovoljstvo položajem hrvatskoga naroda u BiH, ali i, kako je rekao, maćehinskim odnosom Hrvatske kao matične države prema njima.

Napomenimo da je prije odluke drugostupanjskog suda cijeli spis bio i na razmatranju u Tužiteljstvu BiH, koje je također potvrdilo prvostupanjsko rješenje uz obrazloženje da za Glavaševo izručenje nisu ispunjeni zakonski uvjeti, jer je potraživani državljanin BiH. Slijedom tih očitovanja, Sudsko vijeće donijelo je odluku kojom se definitivno odbija Glavaševo izručenje Hrvatskoj, čime će on i dalje moći uživati slobodu u BiH, koju u Hrvatskoj ne bi imao zbog nepravomoćne presude za ratne zločine u Osijeku 1991. i 1992. godine.

Piše: Vanja Bjelica